Story Mory Cik Lala

Friday, July 26, 2013

Tutti Fruiti pulak

Lepas pergi Chat Time si anak dara tak puas hati sebab air yang dia minat tak de kat situ. So dia ajak pegi Tutti Fruiti pulak. Nasib la kedainye dekat dekat situ jugak. Kami jalan kaki je dari Chat Time tu ke Tutti Fruiti ni.

Tapi kesian kat anak bongsu ai ni (bongsu ke. Mungkin kut). Gigi dia sumenye dah rosak. Pelik bin ajaib betul macam mana kecik kecik gigi dah rosak padahal gigi kakak dan abangnya tak pernah rosak seusia dia. Kadang kadang tu nak makan pun susah sebab semua giginya dah rata dengan gusi. Semalam ai tengok gigi geraham dia sumenye berlubang. Kosong macam gua. Makan ulat tu jangan cakap la. Sume giginya makan ulat. Pening pikirkan. Macam mana la kalau gigi kekal nak tumbuh nanti.

Tak sempat nak jaga gigi dia dah jadi camtu. Selalunya kalau nak rosak pun sekurang kurangnya bila umo dah 5 ke 6 tahun. Tapi gigi dia ni dah rosak masa umo 1 ke 2 tahun. Punya la cepat.

Tak tau apa solution untuk anak ai ni. Maybe kena bawak dia jumpa doktor gigi tanya pendapat doktor. Harapnya gigi kekal akan tumbuh dengan cantik dan sihat la nanti.

U olls ada tak pengalaman macam ni.

7 comments:

  1. kantoi x puasa..
    hehe..
    gg tu lebih baik akak referf pd doktor..
    syg jugak kalu kcik2 gg dh rosak..
    x hensem lor nnti.

    ReplyDelete
  2. Tak pernah pulak ada pengalaman gitu...huhu
    Alhamdulillah, setakat ni 3 orang anak, gigi belum rosak lagi walaupun usia dah masuk 7 tahun.. :D

    ReplyDelete
  3. weee dapnye
    lama dh x singgah tutti fruti
    awat awai sgt gigi dia rosak tu
    suke makan cekelat ke?
    better cek cik ana
    x de lak experince camgitu

    ReplyDelete
  4. Anak kakak semuanya gigi tahan sampai gigi kekal nak tumbuh gigi bungsu masih ada. Kena jumpa doktor juga biasa gigi bungsu terpaksa dicabut..

    ReplyDelete
  5. amboihh.. sedap sgt ke? siap tegok gitu? hihi.. deqla x penah rsa lagi..huhu

    ReplyDelete
  6. Nisah suke TF ni kak..
    bole kataken setiap minggu nisah beli. tanpa TF rasenye hujung mingu tak bermakna. hehhe. bulan posa ni dh jarang beli. sebab nk tunggu berbuka takut cair pulak die hehe

    ReplyDelete
  7. salam Ana,blh pernah lg masuk kedai tutti fruiti nih!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.