Story Mory Cik Lala

Thursday, July 14, 2016

Jauhnya kami beraya



Dari kiri : Isteri abang ipar sulung, saya, mak mertua dan cucu, mak saya dan Isteri abang ipar yang no 2.

Raya ni kami beraya sampai KT. Saje tukar angin. Asik balik utara ja. Lagi pun tahun ni memang tak plan nak balik utara. 

Bertolak dari rumah pada hari raya kedua seawal jam 5.30 pagi. Takut jem kan. Alhamdulillah sampai sana jam 11 pagi. 

Balik KL pulak hari sabtu jam 8.30 pagi dah bertolak. Sampai rumah jam 1.30 petang. Lega sangat sangat sebab tak mengadap jem yang panjang. Jem waktu  balik pun sebab ada roadblock je.


Suka la anak anak dapat berendam dan main air. Lagipun tujuan ke sana sebab nak jumpa anak buah yang dah lama tak jumpa. Anak anak la dok sebuk ajak nak jumpa Adam dengan Iman. Rakan sepermainan lah katakan.

Tuesday, July 12, 2016

Longgar



Eksaited kemain nak pakai time raya. Sekali pakai longgar la pulak. Mana nak cari kasut saiz 7.5. Kalau beli saiz 7 ketat. Beli saiz 8 gini la jadinya. Ada idea tak macam mana nak ketatkan kasut yang longgar ni. Dah letak pelapik kat belakang tu pun longgar lagi.

Tuesday, June 21, 2016

Iftar 15 Ramadhan





Semalam saya sekeluarga berbuka puasa di Restoran Tuuu Dia Pak Tam. Memang tuuu dia makanan dia. Lauk pauk, air minuman dan kuih muih pelbagai jenis dok ada. Siap boleh tapau lagi. Memang berbaloi sangat makan kat sini. Bayaran hanya RM26.40 untuk dewasa dan kanak kanak RM15.80 sahaja. 

Tuuu Dia Pak Tam ni terletak di Bandar Baru Selayang. Kawan kawan boleh layari fb Tuuu Dia Pak Tam untuk mengetahui maklumat lanjut.

Fb : https://m.facebook.com/Tuuu-Dia-Pak-Tam-129600520429986/

BERWASPADA DENGAN PENGAKUAN "AKU"


Sebaik mana pun diri kita, sebanyak mana pun amalan kita, setinggi mana pun kedudukan kita, jangan sampai kita mempunyai walau sebesar zarah pun perasaan bahawa kita lebih baik daripada orang lain..

Hari ini, ramai orang bersolat di Masjid, membaca Al-Quran, memberi sedekah, menunaikan Solat Sunat, menuntut ilmu..tetapi ramai juga dalam masa yang sama terdetik di dalam hatinya bahawa dia lebih baik daripada sahabat-sahabatnya yang tidak melakukan apa yang dia lakukan..

Jika kita mempunyai perasaan seperti ini, berwaspadalah.. Sesungguhnya perkataan ANA KHAIRUN MINHU ("aku" lebih baik daripadanya) merupakan perkataan yang telah menukarkan Iblis Laknatullah daripada seorang Hamba Allah yang paling MULIA di sisi-Nya kepada Makhluk yang paling HINA sehinggalah ke Hari Kiamat..

Iblis yang dahulunya lebih tinggi darjatnya daripada para Malalaikat, setelah melafazkan perkataan ANA KHAIRUN MINHU, kini menjadi makhluk paling dilaknati Allah.. hanya kerana merasakan dirinya lebih baik dan lebih suci daripada Adam a.s. dan enggan tunduk hormat kepadanya..

Maka, fikirkanlah sehina mana martabat kita di sisi Allah yang sudah sedia kala hina lagi apabila kita merasakan diri kita lebih baik daripada sahabat-sahabat kita, walaupun Ilmu dan Amalan kita lebih banyak daripada mereka..

Syaitan lebih menyukai hal ini daripada pelaku maksiat.. ini kerana pelaku maksiat tahu bahawa mereka melakukan maksiat dan sedar akan dosanya.. Tetapi golongan yang bersifat merasakan diri nya lebih bagus dari org lain ini sampai bila-bila tidak akan menyedari bahawa dirinya melakukan dosa yang sangat besar impaknya.. dia akan terus merasakan dirinya suci dan soleh serta mengganggap sahabat-sahabatnya yang lain sebaliknya..

Semoga Allah menjauhkan diri kita daripada sifat yang terkutuk ini..

Peringatan buat diri ini dan ahli-ahli Keluarga serta sahabat yg dikasihi sekalian.๐Ÿ˜˜

Monday, June 20, 2016

Anak dara sekarang




Anak anak dara sekarang. Nak yang vouge vouge je. Baju kurung biasa tak nak. Anak dara saya ni, kalau baju kurung raya tu pakai sekali dua je setahun. Lepas tu tak nak pakai dah. Berseluar dengan blaus je manjang. Geram betul.

Masa kita beli kain, excited la kita ni beli untuk dia jugak kan. Dah kata nak sedondon satu keluarga. Tapi dia pi cari ikut taste dia jugak. Sudahnya baju yang kita tempah tu dia pakai di pagi raya je. Lepas tu simpan buat pekasam. Bukan boleh pakai lama pun. Buat tahun ni tahun depan tak muat dah.

Kasut raya pun camtu. Tak main la ala kasut budak budak. Citarasa dewasa sangat. Mak dia ni pun tak macam tu tau. Pakai asal boleh je. Maklum la. Maknya tak up to date sangat.

Semalam pi jalan TAR nak cari baju cam yang kat atas tu. Tapi nan hado. Nak beli online pun dah habis stok. Tu la. Sape suruh lambat. Sudahnya maknya yang terbeli tudung fabulous colour. Alah yang pakai sarung aje tu. Nak pakai yang lilit lilit tu tak kose. Kang ada pulak yang terbelit. 











Friday, June 17, 2016

Salam 12 Ramadhan

ุงู„ุณَّู„ุงَู…ُ ุนَู„َูŠْูƒُู…ْ ูˆَุฑَุญْู…َุฉُ ุงู„ู„ู‡ِ ูˆَุจَุฑَูƒَุงุชُู‡ُ

ُِSalam pagi Jumaat     
12 Ramadhan 1437H
17 June 2016.                                     
ุจِุณูۡ€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ู…ِ ูฑู„ู„ู‡ِ ูฑู„ุฑَّุญูۡ€ู…َู€ٰู†ِ ูฑู„ุฑَّุญِู€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ูŠู…ِ
ٍ
ุงَู„ْุญَู…ْุฏُ ِู„ู„ู‡ِ ุฑَุจِّ ุงู„ْุนَุงู„َู…ِูŠْู†َ ูˆَุงู„ْุนَุงู‚ِุจَุฉُ ู„ِู„ْู…ُุชَّู‚ِูŠْู†َ ูˆَู„ุงَ ุนُุฏْูˆَุงู†َ ุฅِู„ุงَّ ุนَู„َู‰ ุงู„ุธَّุงู„ِู…ِูŠْู†َ ูˆَุงู„ุตَّู„ุงَุฉُ ูˆَุงู„ุณَّู„ุงَู…ُ ุนَู„َู‰ ุฃَุดْุฑَูِ ุงْู„ุฃَู†ْุจِูŠَุงุกِ ูˆَุงู„ْู…ُุฑْุณَู„ِูŠْู†َ ูˆَุนَู„َู‰ ุกَุงู„ِู‡ِ ูˆَุตَุญْุจِู‡ِ ุฃَุฌْู…َุนِูŠْู†
            
Beberapa minit lagi kita akan masuk ke fasa kedua bulan ramadhan iaitu ู…ุบูุฑุฉ maghfirah....

 Ya Allah begitu cepatnya bulan Ramadhan ini berlalu  tetapi ibadah yang kami dilakukan sepanjang fasa pertama ini masih ditahap yang minima dan sekarang dah  masuk pula fasa yang kedua.

Ya Allah bantulah hambaMu ini yang banyak dosa lagi lalai serta leka untuk memperbanyakkan doa dan munajat, diringankan lidah agar suka beristighfar dan bertaubat. 
                 
Ya Allah terimalah usaha kami dan amalan  kebaikan kami dan jadilah kami  ikhlas tanpa ada  perasaan bermegah. 

Ya Rabb kami memohon ampun dan perlindungan Mu.

Ya Allah Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami memohon kepadaMu keimanan yang sempurna, keyakinan yang sebenar  bahawa tiada sesuatu yang akan menjadi milik kami melainkan apa yang telah Engkau tetapkan.      
    
Ya Allah, kurniakanlah kepada kami ilmu yang berguna agar dapat kami membaiki diri serta memberi manfaat kepada keluarga dan masyarakat setempat.

Ya Allah Ya Tuhan kami, lapangkanlah dada kami, tutupilah keburukan kami, tenteramkanlah hati kami agar kami sentiasa khusyu' beribadat kepadaMu, dengan lidah yang tidak kering selalu menyebut namaMu. 

Ya Allah kurniakanlah kepada kami rezeki yang halal serta sifat pemurah agar kami terdorong untuk berbakti kepada sesiapa yang memerlukannya.

Ya Allah lindungilah kami daripada segala bencana, mala petaka, fitnah , khianat serta inaya daripada sumber yang nyata atau tersembunyi.

Ya Allah kami berlindung kepada Allah dari kejahatan diri kami dan nafsu yang menyuruh pada keburukan.

Ya Allah kami berlindung kepada Allah dari kejahatan syaitan yang sentiasa menjurus kepada kejahatan.

Ya Allah baikkan agama kami, karena itulah sandaran urusan kami.

Ya Allah sampaikan shalawat dan salam kami kepada Nabi Muhammad SAW , kepada keluarganya dan  kepada para sahabatnya.

Ya Allah janganlah biarkan pada diri kami dosa kecuali Engkau maafkan. 

Ya Allah jangan biarkan pada diri kami kesusahan kecuali Engkau hilangkan.

Ya Allah jangan biarkan pada diri kami bermusuh kecuali Engkau damaikan.

Akhirilah hidup kami dengan keampunan.

Ya ุงู„ู„ู‡ kami memohon Ya ุงู„ู„ู‡, kurniakanlah kepada kedua ibubapa kami tempat yang istimewa di syurgaMu Ya ุงู„ู„ู‡ . َ

Ya ุงู„ู„ู‡ Ya Ghaffar ampunkanlah dosa-dosa kami, dosa kedua ibubapa kami, pasangan hidu kami, anak2 kami, kaum keluarga kami, guru-guru kami, sahabat-sahabat kami serta sekalian muslimin muslimat di mana saja mereka berada. 

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan para sahabatnya. 

Segala puji pujian hanya untukMu Ya ุงู„ู„ู‡ .                                                      
ุฑَุจَّู†َุง ุธَู„َู…ْู†َุง ุฃَู†ْูُุณَู†َุง ูˆَุฅِู†ْ ู„َّู…ْ ุชَุบْูِุฑْู„َู†َุง ูˆَุชَุฑْุญَู…ْู†َุง ู„َู†َูƒُูˆْู†َู†َّ ู…ِู†َ ุงู„ْุฎَุงุณِุฑِูŠْู†َ

ุฑَุจَّู†َุง ุกَุงุชِู†َุง ูِู‰ ุงู„ุฏُّู†ْูŠَุง ุญَุณَู†َุฉً ูˆَูِู‰ ุงْู„ุขุฎِุฑَุฉِ ุญَุณَู†َุฉً ูˆَู‚ِู†َุง ุนَุฐَุงุจَ ุงู„ู†َّุงุฑِ

ูˆَุตَู„َّู‰ ุงู„ู„ู‡ ُุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง ู…ُุญَู…َّุฏٍ ูˆَุนَู„َู‰ ุกَุงู„ِู‡ِ ูˆَุตَุญْุจِู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ
 
ูˆَุงู„ْุญَู…ْุฏُ ِู„ู„ู‡ِ ุฑَุจِّ ุงู„ْุนَุงู„َู…ูŠู†.ِ

Monday, June 13, 2016

Kecewa



Memang kecewa sangat dengan apa yang berlaku. Bermula dengan perkara kecil tapi bila ada yang tokok tambah besar pula jadinya.

Tak pe la. Saya redho dengan apa yang berlaku. Anggap saja ini ujian. Allah nak uji tahap kesabaran hambanya. Berdiam itu lebih baik dan diam itu tak beerti kalah. Mudah mudahan Allah ganti dengan yang lebih baik.




Cuti Sekolah



Seronok giler budak budak ni dapat berendam dalam pool. Siang malam pagi petang asik berendam je. Maknya pulak mula la jadi tarzan jadian dek anak anak tak dengar kata.

Puas jugak la bermalam kat sini selama 3 hari 2 malam. Nasib booking awal. Tu pun dah banyak bilik yang sold out.

Undang undang sekarang



Wanita di Malaysia dalam bahaya kalau macam ni la undang undang di Malaysia. Semoga Allah melindungi kita kita semua dari bahaya.




Entri caca merba

Dah lama tak update blog ni. Mood ke laut sungguh plus takde idea nak story mory kat sini.


Semalam dah dapat biskut raya. Lebih kepada untuk anak anak makan sebenarnya. Dah tinggal separuh pun biskutnya. Saje isi dalam bekas comel ni sebab biskut rainbow ni cepat lemau kalau tak di alihkan ke dalam bekas kedap udara. Suka sangat dengan bekas kedap udara yang comel ni. Tahun lepas dah beli 6 dengan harga RM3.50 satu. Tahun ni beli lagi 6 tapi dengan harga RM4.10. Rugi pulak tak beli banyak sekali gus tahun lepas kan.


Ni pulak gambar dengan kawan kawan opis lama masa keje kat Shah Alam tahun 2002 hingga 2005. Lepas tukar keje kat KL ni memang tak jumpa dah depe depe ni sume. Ni la kawan kawan masa susah dan senang sepanjang keje kat satu company dulu. Insya Allah lepas ni kita jumpa lagi. Jauh di mata je tapi di hati sentiasa ingat.

Psst: Dah 7 hari Danial puasa penuh. Semalam je bocor satu. Hari ni tak tau la cam mana kan sebab first day sekolah di bulan puasa. Harap Danial boleh bertahan sampai waktu berbuka. Sahur pagi tadi pun dia hanya makan oat dan nestum sahaja.

Thursday, March 3, 2016

Jam kat opis



Sape yang ada jam meja kat opis kita geng. Senang nak tengok kan. Time rehat, time masuk keja, time balik dan macam macam lagi.

Yang belah kiri tu jam kat rumah sebenarnya. Hari tu hilang. Cari punya cari jumpa atas bumbung almari pakaian anak. Lama jugak dia menghilangkan diri. Tak nak hilang lagi makanya saya bawak datang opis.

Yang satu lagi tu jam dapat free masa beli telefon Nokia tahun 2010. Tahan kan. Sayang kat jam Nokia tu sebab ada date bagai. Lagi pun ada lampu kaler hijau. Cam susah je nak jumpa. 

Thursday, February 25, 2016

Nampak macam



Nampak macam kena letak rak kasut kat bawah meja nih. Kasut datang keje lain. Kasut masuk meeting lain. Kasut kat opis lain. Kasut jalan jalan lain. Slipar jepun untuk angkat wuduk pun ada. Tapi tak ada dalam gambar pulak. Hah 5 pasang kasut wey kat opis ni. Korang hado??

Wednesday, February 17, 2016

"Nak simpan duit nak pegi Mekah" - Danial



Danial adalah satu satunya anak yang suka menabung. Dia x berjimat cermat jugak orangnya. Tapi kalau ada orang bagi duit cepat cepat dia masukkan dalam tabung. Bila dah banyak dia suruh saya simpan kat bank. Setakat ni saya dah daftar haji untuk semua anak anak saya. Danial kata nak simpan duit untuk pi Mekah. Alahai Danial. So sweet. 

Psst. Adik doa la supaya ibu dan ayah murah rezeki. Nanti ibu dan ayah boleh sponsor adik pi Mekah free je. Dia kata Mekah tu adalah tempat yang paling best. Mana dia belajar entah la. Maybe masa kat little caliph kot. Sebab masa kat situ ada belajar cara cara mengerjakan haji. Comey kan anak anak punya impian. Insya Allah. Kalau niat baik mesti Allah permudahkan.

Tuesday, February 16, 2016

Pulau Payar yang best





Memang best la snorkeling kat Pulau Payar ni. Time kita mandi berenang renang ikan ni di sekeliling kita. Baby shark pun ada. Eii geram betul. Rasa nak sauk je ikan ikan tu semua bawak balik.

Lokasi : Pulau Payar Langkawi
Tarikh : 22 January 2016.

Tuesday, January 19, 2016

Tv portable baru



Hari tu dah ada tv portable philips yang kecik tu tapi dah rosak. Lepas tu beli yang saiz sederhana. Tapi Danial kata kakak ambik dan tak bagi dia guna. Baru baru ni ayahnya beli tv portable yang saiz besar laptop tu. Senang nak tengok cd. Lagipun boleh usung ke hulu ke hilir.

Danial ni memang suka tengok cd. Kat rumah cd sampai la dalam kete pun tengok cd jugak. Semalam pegi pasar malam pun dia sebuk nak beli cd. Padahal minggu lepas dah beli cd macam macam. Tak larat tau nak tunggu dia pilih cd tu. Punya la lama. Haih la budak ni sorang.

Dengan adanya tv bergerak ni sampai tido pun dia usung tv ni atas katil. Danial Danial.

Tuesday, January 5, 2016

Danial darjah satu




Pejam celik pejam celik dah darjah satu. Mak ni cuti 3 hari sempena anak darjah satu. 3 kali je seumur hidup hantar anak darjah satu kan. Hari pertama dan kedua berhantar berambik bagai. Tapi mak handle tang hantar je. Tang balik ayah pulak handle. Tak mampu nak handle dua dua. Semalam pun sakitnya kepala berdenyut denyut. Lepas budak budak rehat terus balik rumah telan ubat sakit kepala. Fuh panas terik sangat. Tu la manusia ni kan. Panas merungut. Hujan merungut. Tak baik tau.

Hari kedua ni berhantar lagi. Danial kata petang nak balik dengan kawan naik van. Kalau macam tu petang nanti ayah eskot Danial sampai naik van ye.  Nasib baik la kawan baik dia masa tadika dulu sama kelas. Happy la dia.

Esok pun berhantar jugak kut sementara mak ni cuti. Tapi tak tunggu dah la. Bukan senang nak dapat peluang hantar anak sekolah petang pi sekolah. Selalunya time ni kan kat opis je. Maklum la maknya karier women. Ha ha ha. Karier la sangat. Nak resign tak dapat approval. Kena la keje. Kang sape nak bayar duit kete den tu ha. Sape nak bagi duit isi minyak, duit shopping bagai.