Story Mory Cik Lala

Sunday, December 28, 2014

Sekolah dah nak mula


                                     

                        

Seperti biasa bila sekolah dah nak mula mak mak la yang bertungkus lumus tulis nama atas buku anak anak. Kalau nama tu pendek okey la kan. Zaman sekarang ni nama anak anak panjang meleret leret. Padan muka mak mak penat nak tulis.

Tahun ni tak mo pakai cop cop dah. Print aje lepas tu tampal. Lagi senang. Tapi kena rajin menggunting la pulak. Rajin tak rajin kena buat la jugak. Hasilnya puas hati.

                      

Wednesday, December 24, 2014

Pray for Pantai Timur


SMK Manik Urai. 

Ya Allah. Kesian sangat tengok gambar ni. Menurut info mangsa banjir sekarang berada di tingkat 4. Moga bantuan kepada mereka cepat sampai. Moga mereka selamat semuanya.


Moga hujan yang turun segera berhenti. Moga Allah selamatkan mereka semua.

Monday, December 15, 2014

Sekolah dah nak buka

Sekolah dah nak buka. Last 2 wèek sempat pegi beli baju sekolah Zafran memandangkan dia nak berkhatan Sabtu ni 13 Disember 2014. Nak tunggu sembuh nanti lambat pulak. Kalau lambat mula la baju dan kasut sumenya tak de saiz. Memang tiap tiap tahun saya akan beli awal awal. Tak suka buat persediaan last minit. Last week pun pasaraya yang jual baju sekolah ni dah start sesak.

Baju dengan kasut sekolah wajib beli setiap tahun sebab baju yang ada tu jangkahayatnya memang pakai setahun je. Baju yang putih tu dah jadi cam kaler belacan. Ater cane nak pakai lagi tahun depan kan. Setiap tahun memang beli baju sekolah kebangsaan 3 pasang (RM35 sepasang). Baju sekolah agama 2 pasang (tak ingat berapa harga). Kasut putih 2 pasang (RM26 sepasang). Stokin 3 pasang. Sampin 3 helai sebab sampin tahun lepas dah koyak rabak. Treksurt sukan T90 3 helai. Tshirt sekolah (belum ada stok). Lencana dan tanda nama memang tahun lepas dah oder banyak banyak. Senang nak jahit kat baju baru nanti. Buku sekolah pun dah beli Jumaat lepas. Alat tulis pun dah shopping kat Mydin Ahad lepas. Tinggal sikit sikit je lagi barang sekolah yang perlu dibeli. Settle awal awal tak perlu nk pening kepala dah. Sekarang pun dalam proses nak balut buku mana yang dah ada. Nanti tak la kelam kabut sebab nak kena balut buku kakak yang darjah 5 jugak. Untuk label nama kat buku tulis tu saya taip je kat komputer lepas tu print atas kertas sticker dan tampal salotep diatasnya. Fungsi guna kertas sticker tu supaya label nama tu tak tercabut. Kalau nk print atas kertas A4 biasa pun boleh lepas tu tampal dengan salotep. Tapi rasanya kurang berkesan sebab nanti salotep tu akan tercabut. Alah kertas sticker tu pun RM5.90 je untuk 10 helai. Atas satu kertas sticker tu boleh buat nama dan kelas sepenuh penuh page. Jimat kan. Korang pulak buat macam mana?

Saturday, December 13, 2014

13.12.2014 - tarikh keramat saya jadi dewasa


Bertarikh 13.12.2014 anak teruna saya dah bersunat. Lega bila dah settle semuanya. Buat kat Gombak Medical Centre dengan bayaran rm150 sahaja. Buat secara local bius laser dan jahit.


Rupa rupanya pada hari ini juga ada group kanak kanak yang akan bersunat jugak anjuran Perwanis. Seramai 40 orang yang berdaftar dalam group ni. Patut ka semalam nurse calk suruh datang awal sebab ramai katanya. Ingatkan tak la ramai mana. Hari ni saja yang nak berkhatan dari group ni ada 40 orang. Yang berdaftar dengan GMC sendiri ada 10 orang. Anak saya daftar sendiri dengan GMC. Sebab tu la turn dia cepat.



Thursday, December 11, 2014

Majlis anugerah 2014


Tema Arab.


Suka tengok bebola yang tergantung tu. Plan nak buat macam tu jugak untuk birthday anak anak nanti.


Dah tema Arab haruslah makanannya nasi arab. Terlalu banyak makanan sampai tak habis dan tak cukup meja nak hidang. Walau macam mana pun rezeki untuk yang suka tapau makanan bawa balik rumah.


Ini lah teamwork saya. Ada lagi 3 orang yang tak de dalam ni. Yang sorang lagi tu ofkos la boss kan. Harus la takde dalan gambar ni. Sorang cuti cuti kasih sayang dan sorang lagi duduk kat meja lain.

Sape terror cer teka mana satu saya. Hi hi hi. Comel tak  Kak Ton? Bila duduk dengan orang orang kurus terasa gemoknya diri ini. Huh sentap jap.