Story Mory Cik Lala

Wednesday, October 16, 2019

Beli satu percuma satu





Aku tak pernah beli jenama ni sebelum ni. Hari tu pegi Ekspo kucing ada la dapat free gift yang ni. Kebetulan pula Lazada bagi aku RM12.60. Aku pun beli la makanan kucing Felix ni. Total harga RM24. Aku perlu bayar cuma RM11.40 sahaja sebab Lazada sponsor aku lagi RM12.60 tu. So jimat dah kat situ. 

Tak habis kat situ, bila dapat barang petang tadi bila aku buka rupanya dapat kiblle Fancy Feast 1.2kg tu free. Patut la kotak berat semacam je. Happy aku. Bayar RM11.40 dapat 2 benda. 12 peket Felix wet food dan 1.2 kg kibble Fancy Feast. Jimat belanja untuk 2 minggu.

Pokok Limau Purut


Geram betul dengan pokok limau purut ni. Tanam tak pernah nak hidup. Awal tanam hidup la dalam 2 ke 3 bulan. Lepas tu mati. Dah 2 kali aku beli pokok limau purut ni. Tangan panas betul. Hari tu nak beli pokok ni dengan orang bawa lori pokok kat pasar, tapi mahal sangat. RM15 satu. Mak oii, terus aku tak jadi beli. Kalau RM5 boleh tahan la lagi. 

Aku selalu beli je daun ni kat pasar atau kedai runcit. Nak pakai sikit je tapi kena beli sejambak. Akhirnya yang lebih tak pakai tu buang sebab dah kering dan rosak. Takkan hari hari nak pakai daun ni pulak kan. Kalau ada pokok ni tanam kat rumah boleh ambik setakat nak guna je. Tak la membazir.

Teringat masa kat kampung dulu. Pokok ni ditanam dibelakang dapur. Segar bugar. Meriah betul daun dan buah dia. Kalau nak pakai petik je. Tak payah beli. Hidup kat bandar ni semua benda kena beli. Kan.....

Monday, October 14, 2019

Juicy Milk murah di Giant Batu Caves




Ada promosi susu ni kat Giant Batu Caves. Barang lain cam tak berapa menarik. Cari Downy botol 1.2 Liter pun tak ada. Maybe Giant tak keluarkan stok lagi. Tunggu Jumaat baru ada. Biasanya hujung minggu ada promosi. Aku selalu beli barang kat Giant ni kalau ada promosi je. Kalau tak ada lebih baik beli kat Speedmart 99. Lebih jimat.

Sunday, October 13, 2019

Kucing datang rumah


Yang kat dalam tu kucing aku bela. Anak ambik dari sekolah.

Yang pakai kolar tu mak dia. Muka comel dan sweet. Anaknya pun sama comel. Maknya tu dah dimandulkan memandangkan dia dah duduk rumah aku. Kang beranak pinak pulak.

Mengintai dari luar tingkap je. Sesekali baru boleh masuk. Aku tak bagi duduk dalam rumah sebab si Leo tu dah pandai memancut.

Ni bukan kucing yang aku bela. Kucing kucing ni datang rumah sejak December 2018. Mulanya mak dia je yang datang mintak makan kat rumah aku. Lepas makan dia pun pergi. Nak makan datang lagi. Macam tu la hari hari. Masa mula datang tu mak dia tengah mengandung. Sampai masanya dia beranak kat mana pun aku tak tau. Tau tau bulan 12 hari tu datang bawak anak dah besar besar dan comel. Sejak dari hari tu depe pun menetap kat rumah aku. 3 ekor anak dia semuanya. 

 Aku ni pantang tengok kucing Kesian jadinya. Aku pun bagi makan setiap hari. Padahal aku dah ada 3 ekor kucing masa tu. Campo yang ni jadi 7 kucing aku. Time sakit aku rawat. Bawak ke klinik bagai. Ada sekor tu kaki dia bengkak. Maybe jatuh pokok kut. Terpaksa la angkut ke Vet. Tapi sekarang anak dia tinggal satu je. Yang satu tu dah mati bulan Februari hari tu sebab kena Parvo. Yang satu lagi pulak hilang ntah ke mana lepas raya hari tu. Dan inilah yang masih tinggal dengan aku bersama maknya.

2 beranak ni bebas kat luar rumah je. Aku memang tak bagi masuk dalam rumah. Tapi bila malam aku letakkan dorang kat belakang rumah aku demi keselamatan depe. Belakang rumah aku tu memang dah siap pasang jaring supaya depe ni tak lolos keluar. Ada jugak kucing kucing liar yang jahat datang mengacau dan bergaduh dengan depe kalau aku biar kat luar rumah waktu malam.

Nampaknya depe ni dah jadi penghuni tetap dah duduk rumah aku. Aku pun tak kesah. Jangan berak merata dah.

(Kalau mood rajin banyak betul nak update dalam blog ni.Lepas tu senyap beberapa hari).

 


The Garden dah ada surau










Sumber daripada fb ni.

 Aku baru tau kat The Garden ni ada surau. Sebelum ni kalau nak solat kena solat kat surau yang berdekatan dengan food court tu. Tidak pun solat kat Midvalley. Jauh nak menapak. Dengan adanya surau kat Level 1 The Garden ni lebih mudah. Lokasi surau ni berada di level atas the Robinson. So dah tak de alasan tak nak solat okeh. Suraunya tak besar mana tapi tak berapa crowded kalau nak dibandingkan dengan surau kat Mid Valley tu. Boleh solat dengan selesa.

Aku tak tau la berapa lama surah ni dah wujud. Sebelum ni pernah tanya kat staf yang bekerja di The Garden ni lokasi surau. Tapi katanya tak ada. Takkan la staf The Garden kena solat kat Mid Valley kan.