Story Mory Cik Lala

Saturday, November 22, 2014

Internet kat rumah


Kat rumah ni memang susah nak dapat internet. Internet ada tapi kat atas sekali. Kalau lepak kat bawah memang selalu la tak dapat internet. Kalau nak internet full kena dok atas. Tapi nak makan nak minum semuanya kat bawah. Tak kose nak bertapa kat atas. Kat atas tu naik untuk tido je. Dalam sebulan ni pulak Cik Lala tak boleh turun naik tangga. Nak kena jaga jugak luka jahitan tu. Takut naik turun karang terbarai pulak jahitan. Jenuh pulak nak pi repair bagai nanti.

Kat rumah ni line maxis ke celcom ke apatah lagi digi memang nan hado. Rumah atas bukit tapi line hampeh. Memang kalau orang call memang la tak dapat. Kalau dah line pun tak de apatah lagi internet kan.
 
Nak upload entry ni pun berkali kali cuba baru dapat. 

Thursday, November 20, 2014

Second last day school











Hasil kerja 2014. Ada banyak lagi benda dalam kotak tu. Tapi tak sempat nak ambil gambar sebab dah dipunggah oleh kakak dan abang Danial.

Rasa berbaloi jugak hantar Danial ke Tadika Little Caliphs ni. Memang la yurannya agak mahal iaitu RM230 sebulan. Tapi hasilnya cukup memuaskan. Kat sekolah Little Caliphs ni anak anak kita diajar solat wajib dan solat sunat dhuha. Bacaan dalam solat, doa dan surah surah lazim turut diajar. Danial ni setiap hari dia akan baca surah surah yang dia belajar kat tadika bersama sama dengan doa. Doa dhuha tu selalu dia menyanyi kat rumah. Dalam dok saja saja sambil main tu dia akan berzikir dan mengaji. Dia jugak selalu tanya macam ni. "Ibu, pokok tu Allah yang buatkan."

Banyak lagi saya nampak progress Danial sejak belajar kat sini. Tak pe lah bayar mahal sikit asalkan ilmu yang anak dapat tu berguna untuk dunia dan akhirat. 

(Kalau ada idea lagi nanti saya sambung ye).

Appendiks


Kena appendiks ni tak semestinya demam, muntah dah jalan sampai terbongkok bongkok. Macam Nabila ni cuma sakit perut je pada asalnya. Tapi dia aktif, lalu makan dan boleh berjalan macam biasa. Tapi dalam sehari banyak kali dia komplen dia sakit perut sampai dah tak larat nak dengar. Dia kata kalau time  sakit perut tu rasa perut macam nak pecah. Eii ngeri pulak dengar kan.

Nasib la cepat bawa dia pergi cek kat hospital. Doktor kanak kanak yang merawat dia kata 90 percent appendiks. Doktor yang buat ultasound pun suspek appendiks. Dan doktor pakar bedah kanak kanak juga suspek appendiks. Masa buat scan tu tak nampak appendiks tu sebab usus nabila banyak angin.

Ahad 16 Nov 2014 jam 11.30 pagi Nabila ditolak ke bilik bedah. Jam 12.30 tengah hari dah selamat ditolak ke recovery room. Dan di transfer ke wad jam 1.50 petang. Alhamdulillah sumenya berjalan dengan lancar. Hari Rabu 19 Nov 2014 dah discaj. Terima kasih ya Allah.

Pada hari Isnin, disaat saya menjaga Nabila di wad, anak kedua saya pulak call mengatakan kakinya dihempap dengan pagar sekolah. Pagar tu agak besar. Maklum la pagar surau aka sekolah agama. Saya minta ayahnya bawa dia cek up di klinik dan buat x ray. Nasib baik tak retak dan tak patah. Tapi kakinya ada luka kecil. Hari ni alhamdulillah. Nampak kakinya pun dah ok. Bengkak pun dah semakin kurang.

Wednesday, November 19, 2014

Nasi lemak sedap di Pusrawi




Suka beli nasi lemak ni kalau datang pusrawi. Nasi lemak yang sedap. Harganya lupa nak tanya. Sape yang duduk kat kampung pandan tu boleh terus beli kat rumah. 

Yeay dah boleh balik hari ni. Luka operation pun dah nampak ok. Alhamdulillah.

Monday, November 17, 2014

Dah selamat operate



Dah selamat operate semalam Ahad 16 Nov 2014. Masuk ot room jam 11.38 pagi. Keluar ot room jam 12.30 tengah hari. Naik ke wad biasa jam 2.00 petang. Dr betugas ialah Dr Zulkifli bin Haji Laidin. Appendiks dah merah dang bengkak. Nasib tak pecah. Nasib cepat buat operation.


Ni gambar sebelum operation. Dah ready tukar baju. Tunggu masa je nak tolak ke ot room.