Story Mory Cik Lala

Tuesday, June 16, 2015

Al fatihah


Al Fatihah untuk ayahanda mertua saya yang telah pergi mengadap ilahi padi 15 jun 2015 jam 10.15 malam.

Arwah tak ada sakit apa apa pun sebelum ni. Cuma darah tinggi sahaja. Tapi sejak 2 minggu yang lalu beliau sangat lemah sampai tak boleh bangun. Beliau telah dimasukkan ke hospital selayang selama seminggu. Doktor diagnose beliau sakit jantung mild strok dan tiroid. Pada hari sabtu yang lepas beliau telah di discaj. Sejak itu beliau dah tak boleh makan dan minum. Segala makanan dan minuman yang masuk akan keluar semula.

Semalam sewaktu beliau pergi kami sekeluarga tak sempat jumpa. Bila sampai di rumah beliau sudah pun tiada. Beliau pergi dalam keadaan yang sangat mudah dan tanpa dijangka.

Al fatihah untuk ayahanda Khalid bin Ibrahim yang berusi 69 tahun. Semoga ayahanda fi tempatkan di kalangan orang orang yang soleh dan beriman. Amen.

Monday, June 15, 2015

Suka buat matematik

Danial ni lebih suka buat matematik. Kalau suruh membaca memang dia liat sangat. Tahun depan dah masuk darjah satu. Tak tahu lah cam mana nanti.

Korang suka tengok wayang kat mana


Semalam saya tengok wayang kat Cathay Cineplex The Curve. First time tengok kat situ. Kalau nak beli tiket kat kaunter tak sah kalau tak beratur panjang kan. Nasib baik ada anak buah. Mintak dia yang beratur. Saya muncul time nak bayar je. Ha ha ha. Bijak tak strategi.

Selalunya saya beli online je. Dan selalu tengok wayang kat TGV atau MBO. Pada saya tengok wayang kat TGV atau MBO lagi senang sebab boleh beli tiket secara online. Tapi harga tiket wayang kat TGV agak mahal kalau dibandingkan dengan MBO. Kat Cathay Cineplex ni saya tak tau nak beli online macam mana sebab first time. Semalam cari website pun tak jumpa. Yang tak bestnya nak beli makanan pun kena beratur dan bayar kat kaunter lain pastu collect makanan kat kaunter lain. Tak ke leceh sistem macam tu.

Dalam panggung wayang pulak port yang paling best mesti la belakang. Tapi kalau kat TGV port belakang mahal kalau dibandingkan dengan seat depan. Kalau kat MBO harga seat dari depan sampai belakang sama saja. Yang pasti lebih murah dari TGV dan Cathay Cineplex.

Korang plak cam mana.



Sunday, June 14, 2015

Baking class



Hari sabtu lepas saya attend kelas kek dan deko deko. Bayaran hanya RM10 sahaja. Saje je attend kelas ni walaupun dah tahu basic. Boleh tambah ilmu apa yang patut.

Ber ice skatting di hujung minggu


Esok sekolah dah nak mula. Cuti sekolah ni tak pegi mana mana pun. Saya memang allergic kalau pegi bercuti time cuti sekolah ni. Tak suka nak mengadap kesesakan. Lebih baik dok kat rumah je.

Demi tak nak kecewakan anak anak bawak la jugak dorang tengok wayang dan main ice skatting. Si anak dara sorang ni la yang beriya iya nak main ice skating.

Fees untuk main ice skating ni ialah RM30 kalau sebelum 12 tengah hari dan RM35 selepas jam 12 tengah hari. Korang main la berapa lama yang korang suka. Harga RM35 tu dah termasuk harga sewa kasut. Glove boleh bawa sendiri. Kalau nak beli pun ada jual dengan harga RM8.