Story Mory Cik Lala

Thursday, March 26, 2015

Redho je dia


Si kecik ni kalau kena ambik darah ke apa ke redho je dia. Kat hospital misi misi pun kagum dengan dia ni. Rilek dan cool saje. Ni ambik darah sebab hari selasa dia bleeding from nose. Hari rabu pulak bleeding from mouth. So doktor advise supaya cek darah. Mummy kena la half day hari ni bawak si
Kecik ni ke hospital.

Alhamdulillah lepas dapat result blood test doktor kata nothing yang serius. Just a mild infection and to continue antibiotics. Fuh lega dengar.

Lepas balik dari hospital singgah dental clinic pulak sebab tak puas hati dia bleeding from mouth tu. Rupanya ada gigi geraham baru nak tumbuh yang baru nak keluar dari gusi. Dah nampak samar samar. Sebab tu la jugak dia komplen gusi atas dia sakit teruk katanya. Fuh lagi sekali lega.

Wednesday, March 25, 2015

Bila si 'dia' merajuk


Kete saya tu dah merajuk. Baru je tukar kipas ekon bulan january yang lepas. Kosnya RM850. Hari ahad baru ni pulak tukar kipas yang sebelah lagi sebab kete tu tak rasa sejuk pun. Asyik rasa bahang panas je. Anak anak pun dah bising. Kos yang ni pulak RM320. Lepas tukar dua dua kipas tu masih jugak tak rasa sejuk. Saya pegi balik kedai tu. Uncle tu kasi tambah gas. Gas kurang katanya. Melayang lagi RM50. 

Hai la WVK. Ada ada je la awak ni. Lepas ni jangan buat hal lagi tau. Saya tak jadi nak tukar kete baru pun. Pakai la awak tu sampai habis bayor. Lepas ni dah ada gst lagi la harga kete melambung naik. Takde maknanya nak tuko kete.

Sebenarnya memang saya ada plan pun nak tuko kete. Silap cakap depan depan WVK. Kan dah merajuk. Saya plan nak ambik kete yang 8 seaters. Maklum la. Anak anak kan sume dah beso. Bila naik WVK tu dah tak muat. Tapi bila pikir balik cam rugi pulak beli kete besar besar ni. Lagipun ni second car je. Kalau kete kecik senang nak parking. Nak nak pulak yang bawak kete tu kecik kemetot je. Kalau kete beso terasa cam bawak bas pulak.

Monday, March 23, 2015

Anak dara jatuh basikal



Peristiwa ni dah lama berlaku. Dalam bulan februari 2015 ni la jugak. Anak dara dalam perjalanan nak ke sekolah agama. Sampai kat satu selekoh katanya basikal dia tu tiba tiba je stop. Dia tercampak ke depan. Nasib baik la tak de kete time tu. Ambik masa seminggu la jugak nak baik luka luka tu. Nasib la tak de yang kena berjahit. Kalau tidak susutnilai harga nanti. Kuang kuang kuang

Suami yang suwit



Untung la sape yang dapat suami macam ni. 

Friday, March 20, 2015

Cerita perangai anak no 2




Anak no 2 ni memang suka mengamuk ke. Suka buat perangai. Suka bagi parents marah. Alkisahnya anak saya yang no 2 ni nak beli fingerboard. Harganya mencecah rm200 even kecik besar jari je. Saya suruh dia kumpul duit sendiri. Makanya dia pun kumpul duit. Sekarang duit tu dah cukup. Maka hari hari la dok cakap dengan saya nak beli fingerboard tu isnin sampai ahad. Pagi sampai malam. Dia suruh saya beli online tapi saya tak reti.

Selagi tak beli benda tu dok usung la duit tu ke sana ke sini. Semalam saya sorok duit tu. Dia tak tahu yang saya sorok. Dia geledah dalam kete tapi tak jumpa (sebab semalam dia tinggalkan duit tu dalam kete masa pegi rumah MIL). Dia punya mengamuk tak ingat. Dia jumpa duit tu dalam beg saya. Tapi buat buat nak cari dalam kete. Saje je la tew nak cari penyebab kena marah kan. Sume orang dah naik atas nak tido dia dok mengamuk nak cari duit dalam kete jugak.

Anak no 2 memang perangai camtu ke. Bila dia mengamuk kita selalu hilang sabar dengan perangai diakan. Ada tak cara nak atasi perangai macam ni.