Story Mory Cik Lala

Wednesday, April 16, 2014

Semalam punya cerita

Kisah semalam yang kena naik tangga dari ground floor ke tingkat 13. Mak ai. Cam nak tercabut kepala lutut dan nyawa bagai. Ni semua gara gara lif rosak pagi pagi buta. Dah cun sampai before opis hour. Tup tup tengok ramai member opis melepak kat bawah. Ingatkan kebakaran ke apa.

Dah la semalam ada meeting Pengarah. Tak semena mena kena escort Tan Sri panjat tangga ke tingkat 13 tu. Dia rileks je. Kita yang termengah mengah. Dalam hati Tan Sri pi la jalan dulu. Tapi jangan harap la. Selagi kita tak panjat tangga tu dia pun duduk situ jugak. DAh la bawa banyak barang. Dengan jajannya dengan jeruknya dengan handbegnya. Siap Tan Sri tu pulak yang offer diri nak bawa beg saya tu. Owh tidak.

Sampai je kat tingkat 13 tu tengok bos tengah tunggu Tan Sri. Saya terus blah masuk opis. Tak larat dah nak cakap apa apa. Sampai je tempat duduk rasa nak pitam. Nasib baik ada kipas yang comel yang boleh pasang through komputer tu. Baru la lega. Sampai ke hari ni lenguh kaki tu masih terasa. Maklum la orang jarang exercise.

Tuesday, April 15, 2014

Shopping buah tangan

Nak beli tapi tak de saiz untuk saya.


Rasanya ikan bilis kat sini agak mahal dari kat pasar kat rumah saya. 
Kalau kat tempat saya 100gm baru RM4.50.
Kat sana RM5.00. Atau mungkin jenis ikan bilis tak sama. 
Wallahualam.

Suka sangat dengan sotong bergula yang kaler merah tu. 
Kalau mengadap tu satu balang pun boleh habis tau.




Kat sini la tempat kami memborong buah tangan. Ownernya Melayu.
BAnyak jugak dia bagi diskaun.



Lepas balik dari Pangkor sempat lagi singgah shopping buah tangan untuk keluarga dan kawan kawan. Kedai ni pun terletak berdekatan dengan hotel kami. Harganya agak berpatutan. Sampai penuh kete Encik hubby shopping. Dengan ikan bilisnya, sotong gula, satay ikan, ikan masin, udang kering dan lain lain. Pendek kata lain kali kalau datang sini kena bawak lori kut baru muat.
(Via blogger samsung)

Main pasir












Seronok budak budak ni dapat main pasir. Hari isnin pagi sebelum bertolak balik sempat singgah pantai jap semata mata nk main pasir. Lagipun pantai hanya kat depan hotel. Cuma jalan kaki nak ke pantai tu. Tak de orang mandi pun kat situ. Mungkin sebab semuanya lebih suka mandi kat kolam yang disediakan oleh hotel.
(Via blogger samsung)

Jalan jalan ke Pangkor
















Hari Ahad kami berjalan jalan ke Pangkor. Naik feri hanya setengah jam dari Lumut. Tambang pergi balik untuk dewasa ialah Rm10 manakala untuk kanak kanak RM5 sahaja. Dulu dulu masa zaman sekolah saya selalu datang ke Pangkor ni. Selalu camping kat sini. Anak anak seronok merasa naik feri. Saja nak bagi anak anak pengalaman yang baru.  Kami sampai ke Pangkor jam 12 tengah hari dan balik pukul 3.30 petang. Alhamdulillah tak hujan. Senang nak berjalan.

Nak tanya. Kalau nak bermalam kat Pangkor hotel mana yang best?

(Via blogger samsung)

Monday, April 14, 2014

Orient Star Lumut










Orang lain berjalan time cuti sekolah. Kami berjalan time sekolah. Leceh la kalau bercuti time cuti sekolah ni. Sesak. Harga barang pun mahal. 

Cek in 12hb april 2014. Kami bercuti selama 3 hari 2 malam. Cek out 14hb april 2014. Bermalam di Orient Star Lumut. Kedudukan hotel betul betul di pekan Lumut. Kalau nak naik feri ke Pulau Pangkor hanya boleh berjalan kaki sahaja dari hotel. Nak makan nak shopping barang barang laut pun boleh jalan kaki sahaja. Di sekeliling Orient Star ni macam macam ada. Kedai makan, tempat shopping dan kalau nak jalan jalan cuci mata pun boleh.

Harga hotel ni satu malam Rm255 including tax. Boleh request extra mattres dengan harga Rm35 atau extra bed dengan harga Rm55. Tapi kalau saya pergi bercuti semestinya kena bawak karpet, bantal kecik, selimut, extension plug dan seterika. Karpet pun bawak yang ringan je. Selimut pun bawak yang nipis je. Maklum la semua anak anak nak berkepit dengan ibu mana nak muat kalau nak tido atas katil semua.