Story Mory Cik Lala

Monday, December 14, 2015

Selamat bertunang sepupuku




Tengok la hantaran pertunangan depa. Punya la banyak. Kebanyakannya kuih muih dan manisan. Barang hantaran ada berapa ja. Semuanya ada 19 bekas hantaran. Jenuh nak angkut bawak balik.



Berkat Gaji



Forum zakat hari ni bersama Imam Muda Ashraf dan Dr Izhar. Kelakar jugak IM Ashraf dan Dr Izhar ni. Tak kering gusi dibuatnya.

Main khemah



Hai la anak. Tak dapat main khemah kat luar kat dalam rumah pun jadi ye. Ini la yang berlaku bila tinggal kat kolumpo ni. Bila rumah tak de kawasan nak main khemah khemah. Akhirnya berkhemah la dalam rumah.

Korang dah bayar zakat


Korang dah bayar zakat? Bayar sendiri ke atau melalui potongan gaji?

Saturday, December 12, 2015

Pedang star wars punya pasal

Si kecik ni request nak pedang star wars. Tengah hari tadi bermula lah misi mencari pedang star wars. Tapi bila dah sampai Toy r us tengok harga pedang star wars tu RM600. Fuh kus semangat ibu dia. Sebagai gantinya dapat la hot wheel. Kalau balik tangan kosong mesti ada yang berair mata dalam diam nanti.


Yang si ibu pulak dah alang alang sampai ke Mid Valley tu pi la redeem baucer aeon. Dapat RM100. Tapi dah habis pun shopping tadi. Beli perfume kereta la. Pelekat label la. Lagipun Tak suka nak simpan baucer aeon tu sebab besar. Penuh purse.


Asal nawaitu nak cari pedang je untuk si anak. Tak pasal pasal pulak mak yang shopping. Mug ni muat 500 liter. Nak bawak pi opis. Senang nak isi barli lemon. Cantik tak  corak harimau tu.

Friday, December 4, 2015

Herbal footpatch



Rasa sedap kaki bila tampal dengan benda ni. Hari tu dah tampal sekali. Tapi terbalik. Jadinya tak de hasil la. Tak de la keluar toksin toksin dalam badan ni.

Tapak kaki saya ni sakit sangat especially kalau banyak berjalan. Sebab tu la try pakai benda ni. Mana la tau kot kot mujarab. Harga foot patch ni rm3.50 sepasang. Kat caring sekarang ada promosi. Beli 3 peket dengan harga rm8.90 je.

Korang pernah pakai jugak ke?

Tuesday, November 24, 2015

Kegemaran saya dan anak anak




Coklat ni memang sedap. Kegemaran saya dan anak anak. Nak nak yang white coklat tu. 

Biasanya kalau harga coklat ni murah memang la akan borong dalam 20 peket atau pun sekotak terus. Tapi balik rumah kena sorok. Kena keluarkan sedikit demi sedikit dan berselang hari. Kalau tak memang cepat je licin especially anak dara saya yang sulung tu. coklat ni dengan kit kat green tea tu memang kegemaran dia.

Buat hal lagi



Dia buat hal lagi. Dari awal tahun sampai la hujung tahun. Weekend lepas tukar cooler koil. Melayang RM1670 tau. Lepas ni jangan buat hal lagi tau. Sayang kamu.

Thursday, November 19, 2015

Boleh share tak



Boleh tak share hotel apa yang best kat Langkawi. Kawan saya kata hotel HIG ni okey sebab terletak di tengah bandar. Senang nak shopping dan jalan jalan.

Ada hotel lain lagi tak yang best. Dah lama tak pegi Langkawi ni. Anak anak yang beriya iya nak pegi sana. Tujuan pegi ke sana bukan nak shopping pun. Tapi saje nak bawak anak anak jalan jalan je. 

Tuesday, November 17, 2015

Danial dah konvo






Budak budak tadika sekarang pun dah ada konvokesyen. Siap jubah dan topi bagai. Untung anak anak zaman sekarang. Kalau maknya dulu tak merasa la konvo tadika berjubah bertopi bagai. 
 
 
Danial ni bersemangat kalau bab bab sekolah ni. Memang dia akan bagi komitmen sepenuhnya. Memang dia suka pegi sekolah. Jarang sangat dia ponteng sekolah. Kadang demam pun dia nak pegi sekolah.

Danial, semoga awak menjadi cemerlang dunia dan akhirat. Semoga awak menjadi anak yang soleh. Semoga awak dilindungi dan dirahmati selalu. Jangan tinggal solat dan semoga awak akan menjadi ustaz suatu hari nanti sebagaimana cita cita awak sekarang.

Hadiah untuk teacher



Pejam celik pejam celik dah nak hujung tahun, dah nak habis sekolah. Dah 2 tahun Danial belajar kat tadika ni. Daripada zero sekarang Danial dah pandai abc, 123, solat dan bacaan dalam solat, bacaan surah surah lazim, bacaan bacaan doa, rukun islam dan rukun iman dan macam macam lagi pelajaran.

Sebagai penghargaan untuk semua teacher, sudilah kiranya terima hadiah yang tak seberapa ni. Agak sedih jugak la sebab tahun depan dah tak sekolah kat sini. Dah tak jumpa kawan kawan yang comel comel ni lagi. Masing masing akan belajar di sekolah yang berlainan. Rasanya Danial ni begitu suka dengan tadika yang dia berada sekarang sebab dia selalu cakap sekolah kat situ best. Tak terbayang bila dia dah masuk darjah satu nanti dimana dia kena berdikari sendiri. Kakak dan abangnya di sekolah sesi pagi. Hanya dia saja yang sekolah sesi petang. Dengan nak galas beg berat lagi. Beg lagi besar dari tuan sebab Danial ni kecik dan kurus je orangnya.

Friday, November 13, 2015

Makang ni je lah



Dok tahu nak breakfast gapo doh pagi pagi. Makang ni je la. Breakfast pagi pagi samo belake. Ada mee, meehun, nasi lemak jo. Dok berkenan kalau hari hari makang tu je.

Monday, November 9, 2015

Nak beli Alza ke tak



Saya plan nak tambah kereta. Alza advanced ni ok tak. Ada tak yang pakai Alza ni. Kete suzuki SX4 yang sedia ada ni dah tak muat. Maklum la anak anak dah besar. Ada mak lagi. 

Kalau ambik Alza ni monthly kena bayar dalam RM700. Kena fikir banyak kali juga tu. Jadinya akan bertambah expenses sebanyak RM700 lagi. Downpayment hanya RM2000 je. Rasa berbaloi la jugak dari downpayment yang banyak banyak tu. Saya ni penakut nak bawak kete yang panjang macam wish atau honda stream atau grand livina tu. Nak beli Avanza atau Inova husben pulak tak berkenan. Exora jauh sekali la dia tak nak. Makanya kena la beli kete yang dia berkenan je.

Aduhai. Tengah pening lagi. Ikut hati memang nak ambik sebab pikirkan anak anak yang terpaksa berhimpit himpit dalam kete suzuki tu. 

Tolong tolong. Saya tak tau nak buat keputusan nih. Apa pendapat kawan kawan. Ambik kete baru maka bertambah la hutang baru pulak.

Friday, September 11, 2015

Jerebu o jerebu



Jerebu makin teruk. Bila la nak berakhir. Kesian budak budak yang ulang alik pi sekolah.

Danial special day









Lega bila semuanya dah settle. Settle celebrate birthday Danial kat school. Kalau tak maknya yang pening pikir. Danial request nak belanja kawan kawan kfc. Bosan kalau asik kek je katanya. Tapi ibu bekalkan jugak kek coklat yang RM10 tu 2 bekas. Tapi Danial kata cikgu tak potong bagi dorang makan pun. Ermm. Dah kenapa pulak cikgu tak potong kek tu kan. Konpius sekejap.

To Danial,
Happy birthday sayang. Moga menjadi anak yang soleh, berjaya dunia dan akhirat. Moga tercapai cita cita jadi Ustaz.

Wednesday, September 9, 2015

Pullman Bangsar - Training dua hari



Dua hari ada conference kat Hotel Pulman Bangsar ni. Tempatnya agak tersorok. Kalau tak pegi conference ni memang la tak tau hotel ni kat mana.

Makanan kat sini sedap sedap belaka. Tapi tak la pulak nak ambik gambo makanan tu. Malu la sebab participants ramai sangat.

Nak pegi hotel ni naik teksi balik pun naik teksi. Tambang pun di sekitar RM11.50. Kalau nak naik lrt putra boleh turun kat stesen kerinchi. Tapi kena la menapak sikit sebab hotel tu bersebelahan je dengan stesen Kerinchi tu.

Apa apa pun dah lega sebab family day dah settle, brainstorming dah settle, training pun dah settle. 3 hari tak masuk opis. Esok masuk opis banyak la keje yang menunggu. Kan best kalau tak masuk opis sampai bila bila.

Tuesday, September 8, 2015

Kena saman pagi dan petang



Dua kali kena saman weyh semalam. Saman yang pertama kena waktu pagi. Pegi beli bawang je pun yang tak sampai 5 minit. Takkan pi beli bawang pun nak bayar parking. Dah la parking betul betul depan kedai tu. 

Saman yang kedua kena sebelah petang pulak pukul 6.10. Time ni singgah beli kfc pulak. Parking pun betul betul depan kfc.

Hampeh betui la MPS ni. Nasib tak baik betul semalam. Agaknya MPS ni dah miskin sangat kot. Tu yang saman menyaman je kejenya.

Tuesday, September 1, 2015

Pesanan penaja



Tak senang duduk la minggu ni. Dah la baru balik dari family day. Nak cuti pun sayang sebab annual leave dah tak banyak. Ada 9 hari je lagi. 25 september ni nak cuti lagi. Bulan 11 ni kezen nak bertunang pun nak cuti lagi. Danial nak masuk darjah satu nanti pun nak cuti gak lagi.

Mesej kat atas tu saje je wat i stress tau. Dah la tak cukup staff ni. Terpaksa buat keje sendiri dan cover keje orang lain jugak. Stress mental dan fizikal tau.

Sunday, August 30, 2015

Cuti cuti merdeka









Di Hotel Legend





Di Hotel Impiana

Hari Jumaat cek in kat Legend Hotel Cherating. Hari Sabtu cek in kat Impiana Hotel Cherating pulak. Harga untuk satu malam kat Hotel Legend tu ialah RM578.00 untuk satu malam manakala Hotel Impiana RM480 satu malam.

Dari segi makanan sedap lagi makanan kat Hotel Legend kalau dibandingkan dengan Hotel Impiana. Bilik kat Impiana pun lebih selesa berbanding dengan bilik kat Hotel Legend walaupun Hotel Impiana tu agak buruk. kami bernasib baik dapat 2 bilik yang attach together. Siap ada ruang tamu dan meja makan sekali. Dah macam kat rumah pulak. Anak anak pun dah syok dok sana  sampai tak nak balik. Ish. 

Tapi kolam mandi kat Hotel Legend super duper best. Kolamnya besar dan banyak. Kolam budak budak luas sangat. Boleh mandi puas puas. Tapi kolam kat Hotel Impiana kecik dan sempit. Kalau ramai budak budak yang mandi dah sesak.

Wednesday, August 26, 2015

Salah beli. Terbantut selera.



Dah banyak kali zafran request nak makan tuna cili ni. Hari tu dia makan masa ustaz sekolah agama bagi. Sedap agaknya kot. Sebab tu la teringin nak makan lagi.

Yang mak ni pun lepas balik keje petang semalam gigih la pi giant nak beli tuna ni. Tak tau nak pilih yang mana satu. Zafran kata dia nak tuna cili. Saya pun ambik la yang ni.

Bila balik rumah sapu atas roti mak ai. Pedas tak hengat. Mungkin sebab dia letak cili api kot kat dalam tu. Terus terbantut selera. 

To ayam brand. Lain kali jangan la buat pedas sangat. Kesian budak budak tak boleh nak makan.

Tuesday, August 25, 2015

My ambition is



Tulisan kat atas tu adalah tulisan Danial. Memang cita cita dia nak jadi ustaz katanya. Dia kata bila dah besar nanti dia nak buat rumah ada balkoni ada kolam dan ada bilik wayang. He he he. Rumah ustaz ada bilik wayang. Boleh ke ibu?


Sunday, August 16, 2015

Nasi ayam o nasi ayam





Dah lama plan nak buat nasi ayam ni tapi terpaksa pospone atas sebab sebab tertentu. Lagi pun open house dah habis. Boleh la try macam macam resepi lepas ni.

Gigih bangun pagi hari ni semata mata nak masak nasi ayam. Prepare untuk sarapan merangkap makan tengah hari sekali. 

Cuma satu nak tanya korang yang pakar masak nasi ayam ni. Ayam goreng yang kilat tu nak bubuh apa ye.

Saturday, August 15, 2015

Mak yang eksaited lebih





Mak yang eksaited lebih nak celebrate birthday anak. Bday Danial jatuh pada hari ahad 6.9.2015. Maka celebratenya di tadika akan diadakan pada 7.9.2015. Si kecik tu request nak belanja kawan kawan kelasnya KFC. Tak tau la boleh ke tidak kan sebab kfc kan buka lambat.

Yang sedih time nak celebrate birthday Danial ni, saya ada kursus kat Kuala Selangor mulai 4.9.2015 hingga 6.9.2015. Kalau balik lambat makanya tak sempat la nak buat cupcake coklat kegemaran Danial. Harus lah letih kan. Tengok keadaan la cam mana. Nak order pun harga boleh tahan. Buat sendiri lagi jimat kot dan menepati citarasa. Tapi kalau dah takde pilihan terpaksa la oder. Hu hu hu. Tukang buat kek ramai je yang sudi.




Friday, August 14, 2015

Desert kfc



Sume deserts kfc ni sedap sedap belaka kan. Tapi tak boleh makan banyak banyak. Nanti berat pun naik banyak. Sesekali tu boleh la nak makan (pesanan untuk diri sendiri).

Korang ada yang suka benda ni jugak tak.