Story Mory Cik Lala

Sunday, March 10, 2013

Apa nama kuih ni?

Korang panggil kuih ni kuih apa. Saya tak tau apa nama kuih ni. Kenal kuih ni pun dari mother in law. Dulu masa duduk sebelah rumah dia, bulan puasa dia suka buat kuih ni. Sekarang bila dah pindah, dah pandai buat sendiri. Tak susah pun nak buat kuih ni. Bahan bahan pun senang je.

Menurut my in law, dia panggil kuih ni kuih Kora. Nama betul kuih ni dia tak tau. Adakah kuih ni kuih badak berendam. Ntah lah. Walau apa pun namanya yang penting sedap.

Note: Anak anak saya tak pandai makan kuih ni. Buat tadi dapat 3 bekas je. Time time ujan ni rasa lapar pulak.

Inti kat dalam kuih ni adalah inti kelapa yang masak dengan gula merah tu. Yang hijau tu guna tepung pulut. Campur la dengan pewarna atau air pandan supaya kalernya cantik. Masukkan ke dalam bekas pastu tuang santan kat luar tu. Santan tu campur dengan tepung gandum sikit, garam dan tabur gula di atasnya. Kukus la selama 20 minit. Pastu dah boleh makan.

21 comments:

  1. macam kuih badak berendam...tapi bentuknya dan warna hijaunya lain sikit...sama ke rasa dengan kuih badak berendam kak?

    ReplyDelete
  2. Tak penah jumpa kuih yg rupa gini. Nama Kora pun tak penah dgr. Tapi bentuk dia menarik.

    ReplyDelete
  3. tak pandai makan??? macam mana tu??? hehehe...
    macam menarik kuih nie... tak pernah makan lagi... terliur... orang cakap kuih yang nampak simple2 nie lebih sedap dari kiuh yang berwarna-warni.... hehehe... tak tahu la betul ke tak.... hehehe...

    ReplyDelete
  4. Wah..sedapnya..cantik bentuk..saya pun tak pernah makan kuih ni..tak tahulah nama dia.

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak, tingin nak makan, nak sikittt heheheh

    ReplyDelete
  6. Ini badak berendam versi ayujelita sebab bentuknya cantik hahahhaha.Sedap kuih ni..

    ReplyDelete
  7. sedap plak nampaknye...bentuk je lain..tapi badak berendam ni kan..

    ReplyDelete
  8. apa ye.. xdpt nk imagine lak rasa dia tu camne.. ce akak gtau bhn2 dia

    ReplyDelete
  9. Kuih kora? wahhh unik yer nama dia...susah kan nak cari kuih2 tradisional mcm nih sekarang :)

    ReplyDelete
  10. nampak macam badak berendam... tapi kat sini kat tak guna acuan cantik camtu.. just gentel bulat2 dgn tgn dan letak pewarna kasi lebih meriah

    ReplyDelete
  11. haah macam badak berendam, hmm tapi musykil.dalam ada inti kan sis?macam pernah makan.. ke makan dalam mimpi.hmm

    ReplyDelete
  12. cantik pulak acik tengok..dalam y ada inti kelapa jugak ye

    ReplyDelete
  13. Cantiknya...... yalah mgkin sama ngan badak berendam kot...cuma lain skit jerk..rasa mst sama kan :D

    ReplyDelete
  14. klu yg hijau tu bentuk lonjong skit dah macam kuih peria..bila taruk santan dah nak jadi cm kuih badak beremdam pulak..

    yang pasti mesti sedap sbb dri resepi mak mentua...

    ReplyDelete
  15. KUNJUNG BALAS...
    pernah pulak makan kuih nie....mesti sedap.

    ReplyDelete
  16. tak pernah tengok n x pernah dgr nama kuih kora...mcm badak berendam tp inti lain..

    ReplyDelete
  17. x pernah makan,tgk apatah lagi..kuih pe tu??

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.