Story Mory Cik Lala

Wednesday, November 21, 2012

Resepi Durian Crepe

Mohon maaf kepada tuan punye resepi
tak tahu kawan ai dapat dari mana
ai mohon share kat sini ye

DURIAN CREPE

Bhn A

20gm tpg gandum
20gm tpg ubi
10gm tpg kastad
10gm tpg jagung
1bj telur ( kacau dulu dgn garfu mcm nk buat telur dadar )
1 sdk minyak masak
1 sdb gula halus ( boleh juga guna gula ising /castor – mana2 yg available kt rmh )
40 ml susu cair ( aku guna fresh milk yg dlm kotak tu je…lebih tu blh guna tuk mkn dgn conflakes )
150ml air
Sedikit pewarna – ikut suka nk warna apa..

Bhn B ( inti )

Isi durian ( asingkan dr biji.. & lenyek2kan dgn garfu spylembut . lebih sedap kalau guna D24 )
Non dairy whipping cream / fresh cream ( putarkan sampaikental / keras sikit . Boleh beli dari kedai jual brg2 wat biskut/kek.. kalau susah beli je yg jual kt pasaraya.. dlm tin yg guna tuk ais blended ) –yg ni b lh guna terus, x yah putar lg..

Cara –cara :

Masukkan semua bhn dalam mangkuk. Sebatikan dengan whisk & tapis. Kalau pekat sgt blh tambah air..Boleh juga blender..kalau berbuih, hilangkan buih2 tu dulu ( elak crepe berlubang2 ).
Panaskan non stick pan dgn api kecil ( aku guna kuali biasa je tpsapukan dgn minyak dulu tiap kali sblm masukkan adunan ).
Masukkan 1 senduk kecil adunan & ratakan.. ( akulenggang2kan kuali tu je spy adunan nipis & dpt bentuk bulat )
Masak sebelah je..x perlu terbalikkan.. dh Nampak kering ktbhgn atas blh angkat la & sejukkan.

Bhgn crepe yg licin di bawah – letakkan cream ditengah2, pastuletakkan isi durian & cream lagi kt atasnya.. balut la… buatbentuk 4 segi / suka ati .. Alaskan dgn kertas cantik2, yg dok watkue raya tu… & simpan dlm peti sejuk… sedap mkn sejuk2.

Selamat mencuba ye kengkwan. Kalau jadi nanti meh hantar sini sikit ye.

10 comments:

  1. assalam ibu lala...meroyan dah acik he he..nak pi cari la kat mana ada jual..acik nak rasa dulu baru nak cuba buat

    ReplyDelete
  2. huaaa.. sape yang rajin leh wat DC ni.. saya blom sampai seru lagi.. :D

    ReplyDelete
  3. femes tul sekarang nie..mcm nak try gak..emm...tq coz share resepi.

    ReplyDelete
  4. kena tukar doyan dgn benda len lah ni

    ReplyDelete
  5. akak dah copy paste resepi dc ni, nak print dan buat, terliur sangat nih

    ReplyDelete
  6. oo ini resepi yg x guna santan tu ekk... rasa camne .. ok tak?

    ReplyDelete
  7. huhu..sedih lum dpt mkn lagik...^^

    ReplyDelete
  8. dah buat dah..memang cun..tq coz share resepi...
    http://mummyayu.blogspot.com/2012/11/durian-crepe-durian-pancake.html

    ReplyDelete
  9. mcm2 resepi DC ni kan... tapi mmg mabeles

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.