Story Mory Cik Lala

Friday, November 23, 2012

Cara buat Scroll Untuk Blog Achirve

Ini adalah cara cara untuk buat scroll untuk blog archieves.
Ni saya copy dari sini
Mohon share ye Cik Rose
 
1. Log in > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
2. Tekan Ctrl F dan carikan tajuk yg korang letak okey..... contoh macam pu tajuk "Blog Achieve"

My Nostalgie

Tekan Control F Pasti jumpa "

My Nostalgie

3. Bila dah jumpa tajuk bloglist korang tu kan , cuba korang tengok kod-kod di bawah tajuk yang korang carikan tuh . ada tak kod macam ni :
<div class='widget-content'>

4.Sudah jumpakan ? Bagus2! Now, korang buang tanda > pastu jarakkan sedikit baru korang letakkan kod di bawah di sebelah yang korang jarakkan tadi...
style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>
 
**Yang warna merah tu , bolehlah gantikan dengan size height korang ye.
 
5. Sudah kan ? Cuba PREVIEW dulu. kalau menjadi , SAVE terus ok ? ;p


 

9 comments:

  1. Kalau nak buat scroll untuk bloglist...caranya sama...tapi akak Cf cari tajuk bloglist akak pastu dah jumpa tajuk bloglist akak baru akak tengok kat bawah tajuk bloglist akak perkataan yg sama..

    itu ajer...tq sudi bertanya...

    ReplyDelete
  2. Ok.. jadikan panduan pada yg memerlukan..

    ReplyDelete
  3. TQ KONGSIKAN INFO.. NAK BUAT X TERBUAT² HIHIHIHHIHI...

    ReplyDelete
  4. SALAM KENAL AKAK .. DTG CINI N FOLLOW .. HEHE

    AMBOI KAK .. RAJINNYE WAT TUTO ERK :)

    ReplyDelete
  5. salam kenal....saya nak folo cnilah..ehe...

    ReplyDelete
  6. pada yg memerlukan... cer try buat

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.