Story Mory Cik Lala

Monday, June 2, 2014

Roadtax kete punya cerita

Last week baru sedar yang roadtax kete akan due pada 5.6.2014 ni. Selalunya tiap tiap tahun memang ready je time nak renew roadtax. Bulan 4 dah cek berapa kena bayar untuk renew roadtax dan insurans. Cam ne pulak tahun ni boleh lupa. Banyak sangat urusan kut. Tu pun nasib baik la ingat last week. Kalau next week baru teringat kan ke naya. Ada sorang member tu roadtaxnya expired dah 6 bulan baru sedar. Owh my english.

Nasib la senang je nak renew roadtax dengan insurans ni. Tak payah nak queue kat JPJ bagai. Saya cuma call je bank tempat saya buat loan kete tu. Inform diaorang yang saya nak renew roadtax dan insurans kete dan lepas tu bayar online ke akaun diaorang. Hari ni call esoknya dah dapat roadtax tu. Senang kan.

Semalam dah tampal roadtax yang baru tu. Sekali tengok plastik yang untuk tampal roadtax tu terbalik. Yang atas turun ke bawah. Yang bawah naik ke atas. Tapi nasib baik la saya tampal roadtax tu betul. Janji roadtax betul dah la kan. Yang plastik tu ignore je la. Plastik tu pun function nye supaya senang nak cabut roadtax je tahun depan. Supaya tak melekat kat cermin kete tu.

Pagi tadi baru perasan yang lampu kete tak off semalam. Maknanya semalaman la lampu tu terbukak. Sampai panas dah. Owh my english. Habis la bateri kete ku. Nasib kete boleh start.

7 comments:

  1. perghh byknye kejadian sis..hehe....tp kalo guna agen biasa dorg kenakan caj jugakkan?? klo g jpj murah skit kot...tmpt sy beza rm20 gak..kalo wt jpj ngn agen..hehhe...klo dh terdesak oklah....

    perghh dh tu kete sis leh hidup x?

    ReplyDelete
  2. bila mcm2 benda nk kena buat mesti ada salah satu tu sampai kita terlupa.lampu tak off tu ,pg tu bole start ke enjin?

    ReplyDelete
  3. senang sangat dah ada online utk renew roadtax dan insuran ni kan IL.. tidak jenuh nak beratur :)

    ReplyDelete
  4. Gitulah kalau ada ketakan IL....sampai masa kena keluar duit bayo roadtax hehe....sabau aje le...Kalau Okje benda brnda gini mmg keje hubby

    ReplyDelete
  5. Adoiiii...road tax keta pon dah nak mati nih.

    Laaaaa...mcm mana bley tak perasan tu kak ☺

    ReplyDelete
  6. Lampu kereta tak off mmg kong la bateri kereta kan sis...ari tuh ju pi OTK nk beli KFC je pun...lupa tutup lampu kereta lepas hujan hahahha pastu kong kena tolak sorang pi kedai mekanik depan nsb boleh start aduyaiii

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.