Story Mory Cik Lala

Thursday, October 17, 2013

Bawa anak anak ketika menunaikan umrah

Nak tanya pendapat u olls
Ok tak kalau bawak anak anak bersama ketika mengerjakan umrah
Larat ke diaorang nak ikut kita beribadat
Ke nak tinggalkan je diaorang dalam bilik pastu mak ayah pi masjid beribadat
Kalau bawak anak anak ni paham paham lah kan

Bukan apa
Encik hubby berhasrat nak buat umrah
Tapi ai tak sampai hati nak tinggalkan anak anak
Niat di hati kalau nak buat umrah mesti nak bawak anak anak sekali
3 je pun kan

Moga ianya dimakbulkan Allah
Amenn.

16 comments:

  1. salam ana, lama cikda tak berblog.. ntah.. banyak no hal..
    wah..kalau ada rezeki apa salahnya nak bawak anak2.. kalau cikda ikut je pakej umrah dan ziarah, maybe boleh jugak tanya pendapat org yg buat pakej2 umrah tu..

    ReplyDelete
  2. salam aidiladha kak..

    kak, lya rasa ok je bawak anak2..
    sebab ramai y bawak budak2.. insyallah, mde y baik tuhan akan permudahkan

    ReplyDelete
  3. Salam kak lala...
    terlebih dahulu ju nak ucap sgt2 beruntung ada niat nk pi umrah tau sis...ju ada pengalaman semasa mengerjakan umrah pada tahun 2010....time tuh rombongan kami ada terdiri daripada pelbagai negeri....so ju tertarik dengan satu family besar nih...dari atuk nenek...anak sehingga ke cucu cicit bawa pergi mengerjakan umrah bersama...ada cucu berusia lingkungan 1-2 thn...nama dia harriz...comel je budak tuh dok pangkuan mak ayah dan atok nenek dia smasa mengerjakan umrah...baru dpt kaki...satu flight dia tawaf ke hulu ke hilir....masa dh sampai kt makkah masa nak tawaf pertama kalinya...ju terlihat atoknya sendiri guna baby carrier bg harriz duduk dalam tuh masa tawaf dijalankan....sgt2 hebat...anak sekecil umur 1 thn lebih sudah pakai pakaian ihram....mmg dia x mengerti apa2...tp Allah kurniakan seorang hati baby menghormati upacara tawaf sedang dilakukan dengan tawadduk sekali....ju rasa sebak sgt kak lala sbb baby sekecil itu pun sudah mengerti apa itu menghormati apa itu umrah....

    Ju sarankan dan sgt2 mengalu-alukan akak sekeluarga ada kesempatan bawa lah anak akak lala...sebab di sana Allah akan kurniakan bermacam2 dan jutaan rasa bila kita bersama2 dgn anak...ya Allah hati ju sgt2 nak ke sana lagi dengan walid dan Qi....masyaAllah!....ju doakan akak sekeluarga dipermudahkan...amin

    ReplyDelete
  4. Ok jer bawak anak-anak.. tapi kene tahan dugaan ler.. minta Allah permudahkan..

    ReplyDelete
  5. Pertama Ana kena fahami betul-betul tanggungjawab sebagai penjaga bila bawa anak yg belum baligh ketika berumrah. Kalau belum baligh tapi telah mumayyiz pun ada caranya. Kalau belum baligh dan belum mumayyiz pun ada caranya. Kalau setakat solat di masjid tak ada masalah boleh tinggal arah mereka solat di hotel (tapi rugi). Namun bab bila nak niat umrah, tawaf, sae dan bergunting penjaga kena niatkan. Jadi sebaiknya Ana hadiri kursus dan dapatkan penerangan lebih lanjut dari uztaz/mutawiff betul-betul.. Wallahualam..

    ReplyDelete
  6. mesti seronok bawak semua anak2 kan..

    ReplyDelete
  7. moga ada yg memberikan jwpn
    beznye, selamat menunaikan ibadah umrah kak
    yumida isi tabung Nuffnang sini - ford - selamat menabung :)

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah, ada rezeki lebih buat umrah..bagus tu
    utk anak2 cik ana sy rasa x de masalah..dh besar jugak la kirenyakann
    insyaallah Allah mudahkan

    ReplyDelete
  9. In Shaa Allah kalau niat kita baik akan dipermudahkan semuanyer ..& Maaf lambat terjah balik busy dgn kerja & kesihatan Adik tak mengizinkan lately !

    ReplyDelete
  10. umrah je kan...so bawak je anak2....x slhnya... tp kena manage perjalanan betul2 la.. apa2pun moga dipermudahkan segala urusan ye kak...

    ReplyDelete
  11. seelok2nya tanya pendapat ustaz2 dulu.....noe x ada pengalaman lagi...

    ReplyDelete
  12. hubby Ayu pun plan mcm tu..tapi tak final lagi la..

    ReplyDelete
  13. Saya pun simpan niat yg sama selain nak bawak anak2 nak bawak mak jugak. Insyaallah doa banyak2 moga Allah permudahkan urusan kat sana.

    ReplyDelete
  14. Bestnya akak...bg pendapat farah bawak jer anak2 akak..nnti kalau tak bawak teringat pulak kt depa..lg ssh..better ada depan mata hati pun tenang..apapun farah doakan semoga dipermudahkan urusan akak yer..=D

    ReplyDelete
  15. kalo ada rezeki lebih nak jugak g bersama anak2..waktu ini...dulu my parents bawak adik masa tu umo 3 thn..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.