Story Mory Cik Lala

Tuesday, December 24, 2013

Sakit kepala bila anak dara asyik nak shopping je

 
Salam hari selasa kawan kawan.

Message ni saya dapat dari anak dara saya. Sakit kepala la bila asyik nak shopping je. Ahad lepas baru beli baju harley davidson. Si adik dapat baju harley dia pun nak jugak. Lepas tu merengek pulak nak beli make up kat avon. Saya turutkan jugak walau hati ni tak nak belikan sebenarnya. Hari ni dah merengek nak beli jubah pulak. Bukan tak nak belikan. Tapi terlalu banyak baju yang dia tak nak pakai. Nak pakai baju yang ikut taste dia saje. Baju kurung hari raya lepas pun elok lagi tapi tak terpakai.  

Kalau korang kat tempat saya apa yang korang buat bila anak asik nak shopping aje. Yang dua orang lagi tu pun kaki shopping menan pulak. Tiap tiap minggu nak beli menan. Pening pale saya.





 

 

18 comments:

  1. fuhh,,parah3! haha..kna bg nasihat kot jgn mmbazir..

    ReplyDelete
  2. hihihi.. lumrah perempuan suka soping kan... nanti dia dah berkeje dah ada duit sendiri soping guna duit sendiri la pulak..

    ReplyDelete
  3. huhuhuhui aduh la kak... pyh gk kan.. nampaknyer akak kene potong skit or kurangkan duit belanja kot, or kalu nk beli brg kene usaha utk cari duit sndiri hehehe..

    ReplyDelete
  4. saya tgk pun rasa pening, apatah lagi kalau merasa sendiri…. bila anak dah besar, lain pula ragamnya...

    ReplyDelete
  5. alahai. sy x dpt nk bg pendpt. blom da pengalaman
    cer akak bg nasihat sikit. myb agak payah. tp akak cba la dulu. in shaa Allah

    ReplyDelete
  6. Anak dara memang suka sangat shopping tapi sebagai ibu kenalah control tapi kekadang kita ni pandai cakap je sebab bila kena hidung sendiri sama je kita ikut ja permintaan anak2. Selagi mampu tak salah mengikut... Pelan2 nasihat..

    Bab anak kecil dan mainan sama jugak, anak paling bungsu sampai satu tahap dia sendiri menolak beli mainan sebab asal keluar ja mainan...

    ReplyDelete
  7. Ibu kena keluarkan kuasa veto. Cakap 'no' sekali sekala utk mendidik anak kita apa salahnya dan 'stick' to it. Good luck!

    ReplyDelete
  8. Kalau anak-anak kakak biasa tiap bulan abang bagi duit utk mereka guna sesuka hati mereka tapi kalau tak cukup tak bolehlah nak minta lagi. Jadi mereka tahu budget sendiri sebab keperluan lain semua kami dah tanggung...

    ReplyDelete
  9. hihihi..lumrah bila ada anak dara kak...apa pun kena pndai explain kat dia, kena pandai juga berjimat...hehe

    ReplyDelete
  10. Salam kenal...berkunjung ke sini..
    He3X...saya n ank2 pompuan sama2 naik brshopping....terapi minda kami tu....

    ReplyDelete
  11. Kena nasihat dan galakkan mereka menabung sikit-sikit. Insyallah nanti berubah.

    ReplyDelete
  12. alahai.... jenuh laa kalau semua pakat nak shopping

    ReplyDelete
  13. kene control skt kak, kang nanti asyik mintak duit je kejenya...

    ReplyDelete
  14. Salam kak.huhu..parah camnih..adeh ...akak kena nasihat dengan cara paling halus nih kat diaorang..kalau camni selalu leh migrain akak

    ReplyDelete
  15. alahaiii kalu camni saya pun pening... saya pun xtau kak apa cara dia.. xreti la plak saya bab2 ni...

    ReplyDelete
  16. kaki shopping ni yer.. susah jugak kalau perbelanjaaan melebihi keperluan...

    ReplyDelete
  17. anak perempuan mmg mcm ni agaknya, sejatanya doa jer kak .. moga hati nya dilembutkan sikit .. moga ditetapkan hatinya utk belajar .. bkn untuk berbelkanja yg tdk berfaedah ... doa ibu kan makbul .. jgn putus asa yer..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.