Story Mory Cik Lala

Friday, January 27, 2012

Frust, sedih dan bermacam-macam perasaan lagi

Rasa frust dan sedih sangat bila doktor cakap kolestrol LDL aku sangat tinggi dan ditahap bahaya. Bila-bila masa boleh kena heart attack. Total kolestrol pulak 7.2. Memang over the normal.

Perasaan sedih tu tak hilang lagi dan sekarang ni tengah pikir macam mana nak kurangkan kolestrol tu disamping makan ubat yang doktor bagi. Sebenarnya tahap kolestrol aku ni memang dah tinggi sejak beberapa tahun yang lalu. Start daripada 5.4, 5.6 sampailah ke bacaan sekarang. Sebelum ni pun memang pernah ambik ubat kolestrol tapi untuk sebulan je. Bila ubat tu habis aku pun stop.

Kolestrol aku yang tinggi ni mungkin jugak disebabkan aku suka sangat makan cis kek dan yang sewaktu dengannya.

Owh tidak!!!!

Nampaknya mulai sekarang aku terpaksa la stop makan kek dan apa saja yang boleh menambah kolestrol. Kalau aku sakit sape yang nak jaga dan uruskan anak-anak. Aku kena berusaha kurangkan kolestrol ni jugak walau dengan cara apa sekalipun.


8 comments:

  1. alamak.akk mkn ubt k.jgn tinggal ubt.jaga kesihatan ye.

    ReplyDelete
  2. org kata makan tomato boleh kurangkan kolesterol kita.. so akak rajin2 le makan tomato.. kalau tomato masak lagi bagus contohnye buat kuah pasta ke sbb bdn senang serap lekopene tomato masak berbanding mentah, buah tomato sama fungsi dgn ubat kimia (statin)yg digunakan untuk turunkan kadar kolesterol...
    http://snemall.blogspot.com/2011/05/1001-tomato-untuk-tun-dr-mahathir.html

    ReplyDelete
  3. Allahuakbar ye ke kak? Akak kontrol makan tau, teruskan minum omega plus ye, moga Akak sihat sentiasa

    ReplyDelete
  4. Salam ibu Lala..
    Jgn putus berusha.. InsyaAllah

    ReplyDelete
  5. Yang penting bertenang....

    Makan Ubat ye kak...=)
    jangan putus asa...

    ReplyDelete
  6. try susu la. ada jual kat pasaraya. kat dlm iklan pun ada. utk kurangkan kolestrol. tp apa nama susu dh lupa. nnt kalau sy teringat or terjumpa lg sy bgtau.

    ReplyDelete
  7. Fav juga cis kek tu. last yr (2010), chckup doc kata, paras koklestrol saya bagus! Bangga la juga, pasal makan x jaga tapi ok.

    Last dec (2011), wat chckup, doc kata dh border. Huuuu... Terkedu. Aritu cakap ok, la ni? Tapi, lom lagi menjaga kesihatan. Huuu

    ReplyDelete
  8. salam...bila dh umur meningkat mcm2 penyakit datang...apa2 pun take care..jgn lupa makan ubat yek...:-)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.