Story Mory Cik Lala

Wednesday, April 2, 2014

Van sekolah


Geram dengan van sekolah ni tau. Macam ni citer dia. Nabila pegi sekolah pagi petang naik van. Tapi pagi saya hantar dia pegi sekolah sebab van tu ambik lambat. Tengah hari dia balik naik van la. Pegi sekolah agama pun dia naik van jugak. Tapi balik dia balik dengan ustazah sebab van tu lambat ambik. Balik dari sekolah agama pun dia sorang je yang tunggu van tu. Orang lain ada yang balik jalan kaki sebab malas nak tunggu. Lambat sangat. So bulan ni saya decide nak bayar separuh je la duit van tu. Kalau dulu saya bayar RM100. Tapi start bulan ni saya nak bayar cuma RM60 je. Bila driver van tu tahu yang saya nak bayar separuh je, mengamuk la driver van tu kat nabila. Dia cakap kalau nak bayar separuh baik tak payah naik langsung. Geram pulak saya dengar. Dah la saya bayar awal tiap tiap bulan. Tu pun kalau cuti sekolah pun saya bayar penuh. Sampai la bulan November tau. 

Sekarang ni saya tak tau nak buat macam mana. Ayah nabila haruslah tak nak ambik tahu benda benda remeh macam ni. Dia kata bayar je la. Kalau naik van lain pulak budak budak selalu kena tinggal kalau lambat time balik sekolah. Nak tanya korang Van sekolah memang caj macam tu ke.

Nak hantar nak ambik susah la pulak sebab opis jauh dengan tempat keje. Kalau dekat memang ambik dan hantar sendiri je.

11 comments:

  1. zee pon geram ngan van sekolah nih..
    skang lebih rela amik antar sendiri anak2..
    takde la sakit hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sis. Bagaimana sekarang? Pada yang alami perkara yg sama, tolonglah buat laporan ke jabatan yg berkenaan. Biar jadi pengajaran pd mereka yg sambil lewa dan nak untung semata ni.Buat laporan okay. Pasti pihak berwajib ambil tindakan pada mereka ni. Itu saja yang dapat meyedarkan mereka. Buat laporan lagi jika berulang sebabnya bukan kita sahaja pening kepala kesian pada anak-anak juga. Di mana hak kita dan keadilan jika tiada siapa dapat menolong kan.

      Delete
  2. Mahalnya. Klo tak naik ptg memang lah bayar sparuh. Teruknya org van tu. Nak untung semata lah tu.

    ReplyDelete
  3. maknanya, whether you take it or leave it .. ndak tak ndak kena baya gak sebab yang pasti van ambik. Jadi pada driver tu lambat ke sorang tunggu ke kena tunggu jugak... kesian ibu bapa kan..

    ReplyDelete
  4. bergantung pada budi bicara tuan van sek..tp pd pendapat peribadi sy, caj yg dikenakan mmg da fix tiap sorang..kecuali kalo awal2 kita tny kalo naik tghr sahaja berapa caj yg dikenakan..
    contoh mcm anak saya, kalo pergi balik rm45..
    kalo balik sahaja rm 40...(patut rm22.50 la kan..) so terpaksalah bayar...

    ReplyDelete
  5. teruknyer... mmg tak amanah langsung, tau nk cari peluang dpt duit senang tp takmo tanggungjwb... cube tanya ngn mak2 lain kot2 ada yg hadapi masalah sama n bingang lah sama2, kalu mungkin ramai yg nk byr separuh driver bas tuh boleh berubah kot

    ReplyDelete
  6. Ni yang payah kalau pekerjaan tu bersandarkan keuntungan semata2. Dah macam takde tolak ansur kemanusiaan dah .

    ReplyDelete
  7. hamboiii kemain eksen driver van tu yek
    mujur pakcik van anak saya ok, anak2 sy memang naik taim blk sekolah jek
    bayar untuk balik jek RM30 dua org
    kekadang kalau anak sy naik tghari, dia pon tak berkire sangat...
    kena pi hamuk kat dreba tu skali cik ana..naik sekali je pon tak kan bayar penuh

    ReplyDelete
  8. mcm akak...anak naik van masa balik dari sekolah kebangsaan...pergi bapak dia hantar...sbb pagi sangat klu nk naik van....charge RM65...pergi sekolah agama..naik van lain...pergi balik naik van...yg tu RM35...sbb dekat je ngan rumah...apa2 pun ana kena discuss ngan owner van tu...

    ReplyDelete
  9. van sekolah tmpat KA Ni idaklah mcm tu, mmg adik & angah tak bayar bulan2 jadi kalau naik bayar masa tu jelah, maksudnyer anak2 bayar hari2 kalau naik van tu, tak nak tk bayar lah !

    ReplyDelete
  10. assalam.van lambat amik n lambat hantar mmg x dinafikan.
    kak ipaq slalu citer pasai van skolah anak anak dia

    smga dipermudahkan hendaknya buat akak sekeluarga

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.