Story Mory Cik Lala

Tuesday, January 13, 2015

Mkan ni je la


Makan ni je kat opis. Boleh tak. Sebab tak tau nak makan apa dah. Jemu asik makanan yang sama je.

Semalan saya cuti. Hari ni saya masuk keje separuh hari. Hantar dan ambik danial pegi dan balik sekolah. Sayang pulak nak cuti banyak hari. Saya ni dah la miskin cuti. Nanti apa apa hal nak cuti lagi. Tapi bila masuk keje petang, nak masuk keje tu punya la malas. Cam syok je dok umah. Cam syok je golek golek depan tv.

Senang hantar si kecik tu pi sekolah. Dia memang suka pi sekolah. Sampai kat sekolah susun kasut kat rak pastu menonong je masuk kelas. Dia kata best sangat sekolah. Tapi satu je yang merisaukan hati mak dia ni. Danial tak reti baca lagi. Tahun depan dah nak masuk darjah satu. Kalau suruh dia belajar membaca kat rumah memang la liat.

14 comments:

  1. nmpak sedap tuh kak... ok je hehehe almaklum awal2 persekolah mmg mak pak bz skit dr biasa nk bg anak2 sesuaikan diri kn

    ReplyDelete
  2. seronok kan jd surirumah ni kak, yg best dpt hantar dan jemput anak-anak, sangat meriangkan ;)

    ReplyDelete
  3. baru je tengok cite hindustan tare zamer par (camni kot ejanye), amir khan berlakon, pasal budak dyslexia, budak tu tak pandai membaca dan menulis, ketinggalan sangat dari kawan-kawan

    tapi die ade keistimewaan lain yang jarang orang take note, lukisan die memang masterpiece, die pandai melukis jauh kedepan dari usia die

    best cite tu sedih pun ade...

    Jemput Keblog Saya Anak-anak Membesar Sihat Dan Pintar

    ReplyDelete
  4. Sekarang ni pakai buku apa yeh IL kalau nak train anak baca. Dulu pakai buku Anakku...baca dgn suku kata la ni tak taulah kekdahnya...

    ReplyDelete
  5. miskin cuti?? setahun cuti ada berapa hari? :)
    Jgn risau pasal Danial tu...tiba masanya nanti Insya Allah pandai membaca...bagi dia enjoy puas2 zaman tadika dia..hihihi

    ReplyDelete
  6. Mmg ada hari tertentu yg kita rasa dh jemu nak makan nasik.

    Cuti mmg seronok, dok golek2 depan tv. Terutamanya kalo main geletek2 dgn anak.

    ReplyDelete
  7. salam jumaat ana...hari ni mesti menu dah lain kan...

    ReplyDelete
  8. boleh la kan.asalkan perut diterima

    ReplyDelete
  9. Oh..kena susah hati kalau tak boleh baca lagi..tak perlu kut. Insyaallah jap lagi pandai le tu

    ReplyDelete
  10. Sama la dgn ank sulong sy ikhwan..tahun ni dh drjah 1.. baru je bleh baca sikit2... aish bimbang dh rasa..

    ReplyDelete
  11. rezeki utk hari tu.... alhamdulillah
    tipnya utk anak yg lmbat mmbaca ni... belikn buku suku kata... ajar setiap waktu in shaaAllah.. ayat cerita.. suku kta berwarna.

    ReplyDelete
  12. Sama mcm husben. Kalau dah start cuti mmg liat nk msk keje semula. Haha...

    ReplyDelete
  13. hihi..lya pon setap thn msti ada unpaid leave...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.