Story Mory Cik Lala

Sunday, July 15, 2012

Wang kertas baru Isnin iniKUALA LUMPUR 12 Julai - Wang kertas siri baru akan berada dalam edaran mulai Isnin ini.
Bank Negara Malaysia (BNM) dalam satu kenyataan berkata, wang kertas baru tersebut adalah sah diperlakukan dan akan diedarkan bersama dengan wang kertas sedia ada.

"Wang kertas sedia ada akan dikeluarkan daripada edaran secara beransur-ansur dan orang ramai boleh mendapatkan wang kertas baru ini melalui urusniaga biasa mereka," katanya.

Bertemakan 'Keunikan Malaysia', ciri-ciri yang mencorak budaya dan warisan serta keindahan alam semula jadi negara telah menjadi inspirasi dalam reka bentuk wang kertas terbaru itu.

Ia turut menampilkan teknologi wang kertas yang mengandungi ciri-ciri keselamatan yang lebih canggih termasuklah imej tanda bayang, tingkap pandang telus, potret tera air (watermark) dengan piksel dan angka, benang keselamatan dengan warna berubah-ubah, benang kanta mikro, tanda pandang telus dan petak kilat berwarna.

Golongan kurang upaya penglihatan boleh menggunakan ciri khusus seperti pengenalpastian secara sentuhan untuk mengenali dan membezakan denominasi yang berlainan.

Wang kertas siri baru ini terdapat dalam denominasi RM1, RM5, RM10, RM20 dan RM100.

BNM mengingatkan semua pihak berkaitan untuk mempercepat pengubahsuaian mesin mereka agar dapat menerima wangkertas siri baru itu untuk kemudahan orang ramai.

5 comments:

 1. salam kenal juga yek..=)..kalerfulnye tgk duit kertas baru tuh..

  ReplyDelete
 2. harap2nya berkualiti la wang kertas kali ni.

  ReplyDelete
 3. nmpak nice tp hopefullu duit krtas nih berkualiti la kan...

  ReplyDelete
 4. wahhh dah rasa kehangatannyeee ;)

  ReplyDelete
 5. wahhh...cantiknya duit kertas baru..cik siti balas kunjungan..http://eimah2328.blogspot.com

  ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.