Story Mory Cik Lala

Friday, December 5, 2014

Batuk o batuk

Batuk o batuk
Danial ni dah lama batuk
Hampir 2 bulan dah kut
Pagi pagi kerap batuk
Koh koh koh
Antara tengah hari ke malam tak berapa kerap dah
Tapi still batuk lagi
Dah bagi ubat batuk prospan dan ventolin
Dah ambik nebulizer
Pun masih tak hilang jugak

Ada tak petua macam mana nak hilngkan batuk ni
Sekarang ni saya memang hari hari bagi danial madu
Dengan gula melaka
Ada terbaca petua dalam gugle yang gula melaka boleh hilangkan batuk berkahak
Sekadar mencuba je la
Harapnya danial cepat sembuh

To all of you
Ada tak petua petua lain nak hilangkan batuk ni

Danial ni sejak usia 2 bulan memang ada bronchitis
Memang selalu masuk wad because of bronchitis ni

8 comments:

  1. siannye batok dah 2 bulan.. lamenye..

    ReplyDelete
  2. cuba madu tu dulu..biase berkesan

    kalau dia lalu nak telan kicap leh gak terai..
    amik kicap sesudu perah limau nipis kacau guna jari kelingking sambil selawat tiga kali...insyaallah

    ReplyDelete
  3. Cik Iman pun bagi madu gak kat anak Cik Iman tiap kali dia batuk, tak de la sembuh mana, tapi kurang sikit-sikit tu ada la. Rasanya anak-anak nie batuk sebab cuaca dengan jerebu entah hapa-hapa. Dengan Cik Iman sekali pun batuk. Sakit kerongkong nie ades

    ReplyDelete
  4. Sejak akhir2 ni, bila batuk atau selsema atau demam.... saya amalkan baca ayat-ayat Ruqyah je Ibu Lala. Tu pun lepas baca buku Rasulullah Is My Doctor, tulisan Jerry D Gray. Caranya, mula-mula baca pada air... Nak baca apa? Surah Al Fatihah, Surah2 lazim, ayat Qursi dan apa saje yg terhafal dan mampu dibaca. Sebab semua ayat Quran adalah Syifa. Lepas baca pada air, air tu bagi la minum. Disamping itu, bila waktu luang je, letakkan tangan kanan pada tekak, atau dada [tempat yang terasa batuk tu], dan bacalah Al Fatihah juga surah2 Lazim tadi. Kena baca dengan yakin, dan khusyuk. InsyaAllah. Setakat ini, itu lah cara yang paling mustajab utk kami sekerluarga. Tak perlu makan ubat langsung.

    ReplyDelete
  5. Pernah baca entry awak IL pasal anak masuk wad agaknya si Daniallah ni yeh....
    Tak taulah petua petua ni IL selalu mmg makan ubat batuk doktor aje.... alhamdulilah lepas tu mmg baik

    ReplyDelete
  6. kesiannya.nak bagi petua pn farah tak tahu sangat akak..so sorry..cuma dapat doakan semoga danial cepat sembuh..

    ReplyDelete
  7. cba amalkan yg lyd bagi tu.
    atau saya hari tu masa demam bawa perut 3 bulan siap pakej batuk,sakit tekak selsema saya minum pati delima gulsan.alhamdulillah, sampai akhir kehamilan, tiada morning sickness

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.