Thursday, November 14, 2019

MONOPOLY TREND WAWASAN 2020


Patut la budak ni pening duduk di rumah dan dia beriya iya ajak aku pi jalan jalan. Bosan katanya kalau hanya duduk di rumah. Rupanya dia dah ada plan. Di Midvalley hai tu bersungguh sungguh dia ajak ke Toyrus. Rupanya nak cari yang ini. Ni mainan monopoly yang dah tak de pakai duit duit kertas tu. Pakai kad ye u olss. Kalau nak bayar pape hanya touch di mesin macam kita bayar dengan kad debit or kredit tu. 

Canggih betul mainan kau dik. Mak dulu dulu tak merasa la mainan macam ni. Mak dulu main congkak pun dalam bekas water kaler je. Untung anak anak zaman sekarang. Kalau tak beli tu meleleh ayaq mata la tu. Nasib baik harga RM130 je dik. Kalau RM190 mak tak beli kot. 

(Kadang kadang mak suruh dia pakai duit sendiri kalau nak beli menan. Duit dia banyak sebab selalu dapat upah mengurut. Boleh tahan rajin budak ni. Kalau kita suruh buat kerja tak banyak bantah. Jauh beza dengan kakak dan abang dia. Sebab tu mak selalunya ikut je apa dia nak. Kalah mak dan ayah dengan dia ni) 

SEDAPNYA KUIH PERIA KATAK

Sumber : Google

Lama sungguh tak makan kuih ni. Masa kat kampung selalu beli kuih ni kat pasar. Sejak menetap di gombak ni  dah tak pernah jumpa dengan kuih ni lagi. Kalau ada pun inti kacang merah. Aku suka inti kelapa manis tu. Korang pandai tak buat kuih ni.

Tadi aku try buat kuih ni. Rasa tu ada tapi kejadian kuihnya tak cantik. Mungkin sebab tepung yang aku bancuh tu lembek sikit. Next time kalau nak buat lagi kena bancuh tepung keras sedikit. Baru boleh bentukkan macam buah peria gitu. Bahan bahannya aku ambik kat sini ye. Tak boleh nak copy paste pulak. Mintak halal ye tuan punya resepi sebab kita viralkan resepi awak.

Corndog inti mozarela cis


Ni kerja anak sulung. Sekarang memang musim corndog ni kan. Anak anak kat rumah ni pun dah terjebak. Nak beli mahal. Baik la buat sediri. Kerja anak sulung hari hari buat ni aje untuk dia dan adik adiknya. Kadang dia ubah suai resepi ikut cita rasa sendiri. Boleh tahan kreatif jugak dia nih.

Hari Selasa lepas beli cis mozarela yang 2.5kg tu terus. Harga dalam RM67.00. Makan la sampai puas. Sebenarnya depe ni tak pernas puas kalau makan benda benda yang macam ni. Dah banyak kali jugak beli cis mozarela ketul besar tu dah dah berkali kali jugak buat corndog ni. Tapi tak pernah jemu. Kadang tu ada jugak kawan kawan yang oder.

Tuesday, November 12, 2019

Mood terlebih rajin




Hari ni mood terlebih rajin. Pagi pagi masak rendang daging hitam resepi mak mertua. Rendang ni mak mertua selalu masak bila time raya puasa je. Maknanya setahun sekali je la dapat makan rendang ni. Yang jadi rajin tu sebab anak bujang yang sulung ni request nak makan. Tu la rajin nak buat.

Yang kuih seri muka tu pulak first trial. Tapi lembek sikit. Resepi dari encik google je. Rasanya boleh tahan. Tapi kuih talam talam ni kalau makan banyak banyak jadi muak kan.

Thursday, October 31, 2019

Day 3 - Pak Bara ke Betong



Inilah chalet yang kami sewa.


Antara menu makan malam yang kami oder. Salah satunya ialah telur belangkas.


Dah bersiap sedia untuk meneruskan perjalanan ke Betong.



Tempat kami bersarapan. 1 minit je dari Pak Bara Resort.


Macam macam air ada kat sini





Meriah sungguh makanan dia. Terasa macam berada di kampung.


Pulut ayam. Menu wajib yang ada kat sana. sedap.



Ni dah on the way ke Betong. Singgah sini jap untuk isi minyak dan rest. Kat Thailand tak ada RnR macam kita. Kalau nak berhenti rehat kena stop kat petrol pam. Surau pun disediakan.


Besarnya ayam dia.


Amazon Cafe ni terdapat di Petrol Pam yang terpilih sahaja. Kalau nak makan kek atau minum air sedap boleh singgah di sini. Air sedap tu macam lemon tea, green tea dan latte.


Ni dah sampai Betong. On the way nak pi makan malam terjumpa pulak post box gergasi ni. Post box ni paling besar di dunia rasanya.



Kedai makan Haji Nan. Lupa pulak nak ambik alamat. Lokasinya terletak di celah celah kedai. Agak tersorok jugak la dari tepi jalan besar tu. Tapi kalau rajin jalan jalan mesti jumpa.


Ni la antara menu yang kami oder. Yang specialnya kat sini ialah ikan siakap serai. Sedap jugak.


Tinggal ni je geng yang ada. Yang lain dah bawak haluan masing masing.


Dari Pak Bara kami berkumpul seawal jam 7 pagi untuk meneruskan perjalanan ke Betong. Kami bersarapan dahulu di gerai yang berhampiran dengan resort kami. Ada macam macam makanan di situ. Semuanya sedap sedap belaka.

Kami tiba di Betong jam 4.30 petang waktu Thailand. Lenguhnya duduk atas motor lama lama jangan cakap la. Rasa kebas sakit bontot semua ada. Kami check in di Hello hotel Betong. Terdapat banyak kedai urut di sekitar sini. Esoknya selepas makan tengah hari di  Betong kami meneruskan perjalanan balik ke KL. Sampai di rumah kira kira jam 11 malam dengan hujan di sepanjang perjalanan. Habis basah kuyup.