Thursday, November 14, 2019

SEDAPNYA KUIH PERIA KATAK

Sumber : Google

Lama sungguh tak makan kuih ni. Masa kat kampung selalu beli kuih ni kat pasar. Sejak menetap di gombak ni  dah tak pernah jumpa dengan kuih ni lagi. Kalau ada pun inti kacang merah. Aku suka inti kelapa manis tu. Korang pandai tak buat kuih ni.

Tadi aku try buat kuih ni. Rasa tu ada tapi kejadian kuihnya tak cantik. Mungkin sebab tepung yang aku bancuh tu lembek sikit. Next time kalau nak buat lagi kena bancuh tepung keras sedikit. Baru boleh bentukkan macam buah peria gitu. Bahan bahannya aku ambik kat sini ye. Tak boleh nak copy paste pulak. Mintak halal ye tuan punya resepi sebab kita viralkan resepi awak.

10 comments:

  1. Nampak menarik kak...tapi SA bab buat kuih ni tak pandai langsung

    ReplyDelete
  2. Macam tak pernah tengok pulak kuih ni..namanya ikut rupa kuih tu kan

    ReplyDelete
  3. kuih ke..ingat sayur peria tu, baru nak komen x suka..
    tak pernah jumpa plak kuih ni..selalu nampak yg pink2 tu. sama ke?

    ReplyDelete
  4. wahh sedap2, dulu suka buat jenis yang merah tu, inti kacang dal. skrg dah jarang tgk org jual kuih ni

    ReplyDelete
  5. kuih peria ni kuih dr klate tk pernh dgr org panggil kuih peria katak

    ReplyDelete
  6. Rasanya kuih ni mcm kuih kocikan rasa dia IL... cuma bentuk tu mcm perialah.... Tak pernah jumpa pulak kalau pi pasar mlm.... Asal negeri mana ek kuih ni

    ReplyDelete
  7. dana tak pernah jumpa yang inti kelapa manis kak, selalu jumpa yg inti kacang merah... sebab selalu gaya belah pantai timur memang inti kacang merah

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi komen dan jangan lupa datang lagi.