Teringin pulak nak makan kuih lapis. Selalunya kuih lapis ni dibuat dengan menggunakan tepung beras. Tapi kali ni buat kuih lapis versi tepung ubi. Sedap juga sebab rasanya kenyal kenyal gitu. Ni la first time tengok kuih lapis versi tepung ubi yang dibuat oleh bibik. Aku tak masuk campo.
Bila dah masak tu eksaited nak potong dan nak rasa kuih ni. Kalau korang nak try buat kuih lapis versi tepung ubi ni boleh cuba resepi kat bawah ni ye. Resepi ni diimport dari Medan, Indonesia.
Resepi kuih lapis tepung ubi
300g tpg ubi
100g tpg gandum
400g gula
1000ml santan
Garam sedikit
Pewarna merah atau hijau
(Ni bibik letak warna kuning sbb tersalah ambik. Kuning pun kuning la)
1. Blend tepung ubi,tepung gandum,garam,gula ,air dan santan hingga sebati
2. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu
bahagian biar putih dan satu bahagian
lagi diwarnakan hijau atau merah.
3. Panaskan kukusan dan sapu loyang dengan minyak (bibik pakai bekas plastik tu je. Senang nak bagi orang. Kalau buat dalam bekas besar kena potong potong pulak. Leceh.
4. Kukus loyang kosong 5 minit supaya panas.
5. Tuang selapis adunan putih ikut tebal yang diingini. Kalau nipis itu lebih cantik.
6. Kukus anggaran 5 minit dan tuangkan lapisan warna hijau atau merah pula.
7. Ulang pula lapisan putih kemudian lapisan hijau atau merah sampai habis.
8.Angkat dan biar sejuk sebelum potong
Minggu ni minggu rajin buat kuih. Semalam buat pau kari. Tapi terlupa nak snap gambar. Esok cadangnya nak buat pau kaya pulak sebab tepung pau ada lagi. Lusa tak pikir lagi nak buat kuih apa pulak. Mungkin nak try buat garlic bread dan mushroom soup kot.
wahh nampak sedap juga ni kak guna tepung Ubi.. tak pernah try lagi.. rajin akak buat kuih..hehe
ReplyDeleteMemamg rasanya berbeza jika mengunakan tepung gandum...lebih sedap dan kenyal2 gitu..
ReplyDelete