Story Mory Cik Lala

Friday, September 27, 2013

Anak lelaki tapi suka menjerit

Nak tanya pendapat kawan kawan. Anak saya ni lelaki. Suka sangat menjerit. Kalah pompuan. Kalau dia marah ke, kalau dia tak suka ke, dia akan menjerit. Sakit telinga kami satu rumah. Dah sekolah darjah satu. Dalam keluarga dia sorang jak macam tu. Kakak dengan adiknya tak. Tak tau la nak buat macam mana. Dah jadi habitnya. Ada tak anak kawan kawan yang macam tu. Macam mana cara nak atasinya ek?


- Posted using BlogPress from my iPad

Tazkirah hari Jumaat

Jika tiada rezeki anak,
mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak
yang liar.
----------------------
Jika tiada rezeki wang ringgit,
mungkin diberikan rezeki kesihatan.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga
harta dunia.
--------------------------
Jika tiada rezeki kereta mewah,
mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang
menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar
kerosakan yang mahal.
-----------------------
Jika tiada rezeki rumah yang besar,
mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak
pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.
-----------------
Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,
mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik
dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman
dan terjaga segala.
-------------------
Jika tiada rezeki jodoh,
mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang
panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti
sepenuhnya pada orang tua.
---------------------
Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki
yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak
dijangka.
------------
Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa.
Bertawakal.
Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil
Pinjam 1 minit, baca ayat ni ๐Ÿ˜Š

"Hasbi Rabbi Jalallah..
Maafi Qalbi Ghairullah..
Nur Muhammad Salallah..

Laa ilaa ha ilallah 3x
Muhammadur Rasullullah"


๐ŸŒฟ๐ŸŒธ๐ŸŒฟ sebarkan kepada kawan & saudara mara.. Awak Akan Membuat Beribu , Malah Berjuta-Juta Org Berselawat Ke Atas Nabi Muhammad S.A.W ๐ŸŒฟ๐ŸŒธ๐ŸŒฟ

Baik baik

Yeee dah hari Jumaat. Esok ngan lusa cuti. Hip hip horeyyy.

Selamat hari jumaat dan berweekend kawan kawan.




Sent from Samsung Galaxy Note

Wednesday, September 25, 2013

Nuffnang





Orang lain dah ke bulan, saya masih terhegeh hegeh di bumi ni. Tu je la collection yang ada sepanjang berblog ni.

Cover baru








Tak sabar nak beli cover baru memandangkan cover yang lama dah jahanam. Semalam balik keje terus singgah kedai aksesori talipon ni. Nasib dekat rumah je. Nak pegi lowyat jauh sangat. Kat sana lagi banyak pilihan dan murah. Kat sini apa yang ada je la. Pilih pun berdasarkan kaler kesukaan je.


( tak pilih kaler pepel sbb kat opis dah ada kawan pakai kaler pepel. nanti boria pulak)

Tuesday, September 24, 2013

Duit raya



Lega bila dah simpan duit raya anak anak ni
Selagi tak simpan selagi tu la dok risau
Takut terguna la takut hilang la
Macam macam dok pikir

Monday, September 23, 2013

Tak cukup tangan


Penin pulak la nak mencari maid hujung minggu ni untuk kemas rumah dan menggosok pakaian
Maid yang ada tu dah tak nak keje sini lagi kut
Asik tak datang je
Maid tu pun dah keje selama 4 tahun
Dia datang setiap hujung minggu je
Masak la aku kalau sume benda nak kena buat sendiri
Memang tak mampu la nak berkemas
Dan menggosok baju bagai
Buatnya encik hubby ajak temankan dia ke sana ke sini
Memang tak jadi keja la jawapnya 

Ada sape sape nak keje tak?

Note : bila anak anak dah start sekolah ni memang tak cukup tangan dibuatnya. Maklum la semuanya kena handle sorang diri. Tugas seorang ibu ni tak pernah habis kan. Terkejar kejar dibuatnya.

Menu malam ni



Ni je menu malam ni
Simple asalkan sedap
Diet la sikit kan asik makan nasik je
Nanti ge

Kuih lopez tu memang la my peberet
Sedapkan
Rasa nak makan lagi je
Tapi dah nak tido
Esok je la breakfast kan

iOS 7



Lain sangat icon iphone kalau dah update dengan iOS 7 ni. Lebih menarik dan cantik. Tapi ada jugak function yang tak berapa nak best dah susah nak guna. Contohnya kat bahagian contact kalau kita nak hantar message tu. Kena scroll down baru jumpa send message.

Lagi dan lagi










Anak anak saya ni tak puas puas nak beli menan. Geram je tengok. Baru je beli menan sempena besday yang lepas. Minggu ni nak beli menan lagi. Yang pastinya BDaman tu la.

Owh anak anak. Tolong la jangan membazir. Susah betul nak ajar diaorang ni supaya jangan boros.

Dua yang kat atas tu menan adik. Adik ni ratu air mata ngan ratu merajuk. Kalau tak ikut cakap dia mulalah meleleh air mata dalam diam. Masa abang kecik kecik dulu x de pun nak beli menan. Bila tanya nak beli apa sumenye tak nak. Tapi bila dah besar ni ya ampun. Urut dada ibu dan ayah. Kejap kejap beli menan. Bukannya murah pulak tu. Kalau ikut ibu tak bagi beli. Tapi ayah pulak yang belikan. Selagi tak beli dok nyanyi kat situ la.

Saturday, September 21, 2013

BDaman





 Ni la BDaman. Permainan kegilaan anak anak masa kini. Dah berapa ekor dah beli. Satu tu bukannya murah. Sepuloh ringgit je atas la jugak. Pengsan mak ayah cari duit. Selagi tak beli dok jerit kat situ la. Nak beli jugak nak beli jugak. Entah apa yang syok sangat benda ni ntah la. Cuma ianya boleh tembak guli je. Tu la budak budak kan. Kalau nak beli menan tu tak sabar sabar. Dah ada 3 ekor nak beli lagi tu. Adoiii sabar je la.

Schedule for next year

Seperti biasa la setiap tahun kena buat schedule meeting untuk tahun hadapan. Dah dua hari ada discussion start hari khamis hari tu. Hari khamis dok bincang tentang swot analysis. Hari jumaat pulak diskus tentang bajet dan jugak meeting kalendar. Akhirnya siap jugak. Tak payah pening pening dah lepas ni. Cuma yang tak bestnya jumlah meeting tahun depan akan bertambah. Nasib baik boss bagi rotation masuk meeting tu dua kali seminggu. Kalau tidak pengsan. Mana nak kejar masa nak buat minit lagi. Pening pale wooo. Tu la dia tugas tugas sekretari. Sepanjang tahun meeting.

Thursday, September 19, 2013

Makan kat kedai chef


Fes time makan kat rebung ni. Tu pun boss belanja. Sedap sedap makanan kat sini. Tapi malu pulak nak snap gambo. Maklum la pegi dengan boss kan. Asik dok ambik gambar je nanti boss kata apa pulak.

Wednesday, September 18, 2013

BESDAY MONTH GIVEAWAY


Jom klik sini kalau nak join

http://mazatulazura.blogspot.com/2013/09/besday-month-giveaway.html?m=1


Nak masuk 40an memang macam tu ke

Dah nak masuk era 40an ni macam macam rasa sakit. Sakit kat sana la. Sakit kat sini la. Memang normal macam tu ke.

(Rasa sakit kat belakang naik sampai ke bahu. Angin banyak sangat kut dalam badan)

Encik hubby pulak semalam komplen rasa kebas kebas start dari pinggang sampai ke kaki. Takut pulak jadi krem katanya.

Tuesday, September 17, 2013

Eno halia

Selalu ambik ni kalau banyak sangat angin dalam badan. Nak kata hilang tak jugak pun. Cuma boleh kurangkan sikit la.
Nanti nak try rebus halia dengan gula merah pulak. Cuba la buat apa yang patut kan. Mana tau kut kut serasi.



Happy Tuesday semua


Happy Monday kawan kawan. Buat apa cuti 3 hari hari tu. Balik kampong, bercuti. Dengar kata jalan jem jugak kan. Nasib baik ai tak pi mana mana.
Semalam ai beurut. Hari ni habis sakit sakit sume badan. Tukang urut tu kata banyak sangat urat simpul. Menjerit jerit ai bila dia urut kat bahagian urat yang bersimpul tu. Mak aii..nak tercabut kulit rasa. Sakitnya tuhan je yang tau. Semalam tak boleh tido sebab sakit sakit satu badan.
Okeylah. Tak de idea nak berborak panjang. Maklum la. First day keje of the week kan. Mood nak keja tu tak  berapa nak ada. Rasa cam nak cuti lagi.

Akhirnya kami bertentang mata








Sebelum ni dok borak dalam fb la dalam whatsapp la. Akhirnya dapat jugak bertentang mata. Seronok dapat jumpa Umi Qi yang gojes ni. Qi pun apa kurangnya. Geram tengok Qi. Maklum la dah lama tak de budak kecik.


Jom berkenalan dengan Umi Qi yang peramah ni

http://heartstoryteller.blogspot.com

 







Friday, September 13, 2013

Happy birthday ayu


Happy birthday ayu
Happy birthday ayu
Happy birthday ayu
Happy birthday ayu

Happy birthday ayu
Moga panjang umo, murah rezeki, sihat selalu, bahagia dan suksess selalu.



Ni link ayu. Kalau nak wish jom terjah sini


(Terpaksa buat manually sebab pakai henpon je pun)

Thursday, September 12, 2013

Happy birthday








Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan danish dan danial
Allah selamatkan kamu

Happy birthday sayang
Moga panjang umo, murah rezeki, berjaya dunia dan akhirat
Ibu sentiasa doakan yang terbaik untuk danish dan danial
Moga danish dan danial membesar dengan sihat
Moga danish dan danial dilindungi Allah setiap masa

Wednesday, September 11, 2013

Apa pilihan korang















Korang suka yang mana
Saya tak pernah pakai shokubutsu
Jadi saya tak tahu kualitinya macam mana
Ada orang kata best dan segar

Tapi saya selalu jugak guna Lifebouy
Segar dan membersihkan
Tak perlu guna banyak
Sikit pun dah memadai
Dan mengeluarkan banyak buih

(Sebenarnya baru balik dari kedai beli sabun Lifebuoy ni. Tetiba pulak teringat nak tanya pendapat korang)

No mood

Takde mood nak kluar opis pegi beli lunch
Geng pun takde nih
Lagi la saya malas nak berjalan jalan seorang diri
Lepak lepak je la di bilik solat ni
Kepala pun kepeningan sudah beberapa hari
Sejak dari insiden hari isnin
Dari pagi sampai petang saya dok erk erk je seharian
Banyak angin dalam badan
Sampai la hari ni tak okey okey lagi
Badan pun dah mula seram sejuk cam nak demam balik
Tak tau la pening ni sebab tido bantal yang tak sesuai ke
Tapi setiap hari kala bangun pagi
Saya mesti pening kepala

Onde onde



Ada orang panggil onde onde
Ada orang panggil buah melaka
Tapi rasanya tetap sama

Jom bfast dengan buah melaka ni
Tetiba hari ni rasa teringin nak makan buah melaka ni walaupun mahal
Dua hengget 7 ketul je

Bayo saje lah labu

Happy belated birthday



Happy bday to you
Happy bday to you
Happy bday to you Ct Zarina
Happy birthday to you

Rasa bersalah sangat sebab bday kawan sendiri pun tak ingat
Semalam baru teringat
Padahal bday dia dalam bulan Ogos
Tak pela wish lambat pun kan
Janji wish jugak

Moga Ct tabah menghadapi liku liku hidup yang penuh ranjau ini
Moga panjang umurnya dah sihat selalu
Dan semoga dapat jodoh dengan orang yang baik baik

Sape Ct Zarina ni
Dia ni kawab saya masa keje kat tempat lama
Kami kenal dari tahun 2006
Lepas saya resign dari situ dia pun resign jugak
Dapat keje gomen
Tapi kami selalu berhubungan sampailah sekarang
Selalu share kisah suka dan duka

Cr Zarina ni suka shopping
Maklum la duit tak tau nak buat apa
Jangan marah ye Ct akk gurau je

Heppy besday

Tuesday, September 10, 2013

Testing

Testing buat entry menggunakan samsung note
Sebab selalunya ai buat entry dengan email je
Ataupun dengan Iphone
Tapi basicnya sama je
Jom tengok berjaya ke tak

Cinta Jannah

Takde yang suke tengok cite Cinta Jannah ni ke
Hari hari ai tergila gila nak tengok citer ni
Masa mula mula citer ni start tak suke la jugak
Tapi lama lama jadi suke pulak
Nak nak time sekarangkan
Time bila si Izaryl tu tergila gilakan si Jannah tu
Yang si Jannah tu pun satu
Dah si Izaryl tu suke kat dia jual mahal pulak kan
Eii geram la camtu
Dah la suami kaya si Jannah pulak tak payah keje
Apa lagi la yang dia jual mahal kan

Tak sabar pulak nak tengok episod Jannah balik kampung jumpa mak dia
Apa la reaksi ayah dia
Baru ayah dia tau si Supian tu macam mana orangnya kan
Suka suka hati je nak tuko anak dengan tanah

Apa apa pun memang sweet la Izaryl dengan Jannah tu
Tak sabar nak tunggu episod esok

Monday, September 9, 2013

Berdebar debar jantungku bila teringat kamu ah ah....

Selamat malam semua...

Dapat bw 15 minit je
rindu kat kawan kawan blog semua
tak sempat nak bw lama lama sebab esok ada 
meeting pertama dengan Datuk Seri Chairman
entah macam mana la orangnya
rentak gayanya
cerewet ke atau boleh dibawa berbincang

tetiba terkenangkan pc yang kat opis tu
sampai la ni tak boleh nak berblogging
bila dapat buat entry kat rumah ni
rasa puas hati sangat

tapi tu la bukan senang nak on pc kat rumah
balik je keje nak hantar anak anak pi mengaji Quran la
kadang tu pi beli alat seni lukis la
kadang tu (memang selalu pun) makan pun dah tak ingat
tahu tahu time tido perut pedih je
rupanya tak makan lagi
macam tu lah gaya seorang ibu yang berkarier ni
keje susah tak keje pun susah
apa apa pun bersyukurlah dengan apa yang ada

selamat malam semua. Gud night.
Have a sweet dream

(Jangan jatuh katil tau)

p/s : berdebar ni nak jumpa Mr Chairman yang baru. Doakan dipermudahkan semuanya ye.

Doa untuk ibu


Jom sama sama kita amalkan
Moga moga ibu kita panjang umo, sihat selalu dan bahagia 
dunia akhirat serta murah rezeki ya

Kisah sabtu ahad kami





Danial demam sejak hari Rabu lepas. Tapi suhunya tak la tinggi sangat. Dalam 37.7 camtu je. Tapi sampai hari Jumaat demamnye tak baik baik jugak. So ai bawak dia jumpa Doktor Pakar Kanak Kanak hari Jumaat tu. Lepas ambik darah, doctor kata Danial kena bacteria infection. So, doctor bagi ubat demam dengan Augmentin (antibiotic). Dalam kepala ai Danial tak serasi dengan augmentin ni sebab kalau dia demam makan je augmentin demamnya tak baik baik pun. Tapi maknye ni tak tercakap la pulak kat doctor.
Balik rumah seperti yang dijangka memang demam Danial tak baik baik walaupun dah makan augmentin. Hari Sabtu petang I decide nak tukar ubat lain yang Danial selalu makan. Sampai kat klinik, doctor tuan punya klinik tu tak de. Yang ada doctor locum je. Ingat senang la kalau kita refer balik kat klinik tu sbb rekod sebelum ni dah ada. Tapi doctor yang locum tu pulak muda (cam baru habis kontrak dgn klinik kerajaan je). Macam macam soalan pulak dia Tanya. Yang best tu soalan dia macam mana puan boleh tau suhu anak puan tinggi? Off course la ai cek dengan thermometer kan. Takkan nak cek dengan meter air pulak. Dia boleh Tanya memang ada thermometer ke kat rumah. Aduhai la doctor. Kalau boleh nak je jawab cam ni.
" Sume ai ada kat rumah kecuali Doktor je. Kalau doctor ai boleh beli, Doktor pun ai nak beli"
Lepas jawap punya jawap soalan doctor tu akhirnya dapat la ubat azithromycin pulak. Lepas makan ubat ni demam Danial dah baik. Tapi jadi gatal gatal la pulak. Habis muka dia bengkak bengkak tergaru garu. Hari Ahad pagi bawak jumpa doctor lain pulak sebab dah marah dekat doctor muda tu so tak mau pegi  klinik semalam dah. Lepas makan ubat gatal tu baru ok. Tapi petangnya Danial demam balik. Mungkin sebab dia minum Oreo Milk shake. Teringin sangat la kut. Mak ni tak sampai hati nak tolak permintaan anak beli la jugak. Ai bagi lagi azithromycin tu sebab ubat tu kena bagi 1.5ml 3 kali sehari selama 5 hari. Tapi malam tadi Danial jadi gatal gatal balik dan bengkak sana sini. Sah la Danial tak tahan dengan azithromycin tu. Balik keje petang ni nampaknya kena la bawak Danial jumpa doctor lagi. Kalau tidak selagi tu tak settle.
Dah anaknya demam maknye pun berjangkit la jugak demam. Hari Sabtu ai kena masuk hospital kejap. Doktor masukkan drip 1 botol sebab demam sampai 40 darjah. Buat test darah nasib baik negative denggi. Kalau tak hari hari la maknye nangis takut kena cucuk ambik darah. Lepas masuk air tu baru rasa lega sikit. Dah boleh bangun. Kalau tak asyik terbaring je kami dua beranak.

Yang zithromax tu memang selalu ambik tapi tak pernah allergic pun. Beza ubat dua ni yg botol coklat tu kena makan sampai 5 hari sedangkan yang botol putih tu 5ml sekali sehari selama 3 hari je.

(Susahnye nak buat entry dengan fon ni. Susah nak edit edit)

Friday, September 6, 2013

Birthday boy yang demam


Demam lagi. Pagi pagi ai dah drive bawak Danial pegi hospital. Dah 3 hari demam tak baik baik. Pegi berdua je dengan Danial. Nasib baik Danial tak muntah dalam kete. Kalau tidak mesti haru biru nak drive. Dari Danial kecik ai dah biasa berdikari bawa dia ke hospital. Cek up, follow up, masuk wad memang sume ai yang uruskan. Sesekali ada la jugak si ayah ikut. Tapi tu pun bertalu talu talipon ayah berbunyi. Orang sini call, orang sana call. Resah gelisah dibuatnya. Kalau pegi sendiri tenang dan aman rasanya.
Balik dari hospital Danial ajak makan kek. Ai bawak dia ke Secret Recipe. Birthday boy nak makan kek. Nak beli mainan jugak. Lepas makan kek kat Secret tu Danial terus muntah. Nasib la tak ramai orang time tu. kalau tidak mesti orang tak lalu nak makan tengok Danial dok uwek uwek kat situ. Danial danial. Lepas beli menan kami terus balik rumah.
Hari ni birthday Danial. Ai plan nak celebrate sekali dengan birthday abang. Birthday abang 12.9. Beza 6 hari. Seperti biasa Buat kecil kecilan je pun family family je. 
Yang penting buat kan.

Selamat hari jadi Danial. Moga Danial cepat baik demam, jadi anak yang soleh, berjaya dunia akhirat. 

Thursday, September 5, 2013

Tak reti nak install


Yang ni jenis yang plug in kat plug. 


Yang ni pulak pakai yang macam modem tu.

Ni la benda yang ai kata ai tak reti nak install tu
Wifi extender
Kalau kat rumah kalau duduk kat tingkat atas je dapat internet
Kalau duduk kat tingkat bawah tak dapat coverage dah
Kalau duduk kat tingkat bawah susah nak melayari internet

Memang patut pun


Ni baru nama pemimpin berjiwa rakyat kan. Setuju tak?

Tuesday, September 3, 2013

Help help



Help help
Ada tak kawan kawan korang yang terror bab bab komputer ni
Saya baru beli internet router
Tapi tak reti nak pasang
Dua dua laki bini tak reti bab bab installation ni
Nak mintak la jasa baik kawan kawan kat sini
Kalau ada sape sape yang pandai bab bab komputer ni
Nak mintak tolong instalkan router tersebut
Beli mahal mahal
Tapi tak reti nak pasang
Sayang jugak tu
Masa beli tu orang kedai tu cakap senang je nak pasang
Bila balik rumah kami laki bini tak reti nak buat
Kena la upah orang yang cerdik pandai buat kan

So kalau ada sesape yang pandai bab bab ni silalah bagi saya contact orang tersebut ye
Urgent sangat sangat

Monday, September 2, 2013

Ala cayang cayang bucuk bucuk


Si kecik yang comey ni mengada ngada pulak
Nak makan pun nak kena suap dalam buai
Tak suap tak makan
Kalau dapat tido seharian tak makan pun takpe

Ai suka kacau dorang ni kalau dorang tengah tido
Suka angkat dua dua ekor ni
Pastu bagi makan
Geram je tengok dua ekor ni
Cam nak gigit gigit je
Sekarang ni dah pandai
Kalau dengar je suara ai
Dua dua ekor ni angkat la kepala
Pagi pagi kalau ai nak pi keja pun
Kadang kadang tu berlari lari dalam cage tu kejar ai

Alahai...
Cayang kamu

Jombali







Antara menu yang ada kat Jombali
Air pandan laici dengan aiskrim goreng
Purposely malam malam buta pegi Jombali semata mata teringin nak minum air pandan laici ni
Bila dah oder tak habis pun
Langsung tapau je

(Memang jarang sangat keluar malam malam sebab jenis tido awal. Semalam tetiba je ikut kehendak si anak dara yang nak makan kat Jombali tu. Eskem goreng tu dia la yang oder).