Story Mory Cik Lala

Friday, January 27, 2012

Frust, sedih dan bermacam-macam perasaan lagi

Rasa frust dan sedih sangat bila doktor cakap kolestrol LDL aku sangat tinggi dan ditahap bahaya. Bila-bila masa boleh kena heart attack. Total kolestrol pulak 7.2. Memang over the normal.

Perasaan sedih tu tak hilang lagi dan sekarang ni tengah pikir macam mana nak kurangkan kolestrol tu disamping makan ubat yang doktor bagi. Sebenarnya tahap kolestrol aku ni memang dah tinggi sejak beberapa tahun yang lalu. Start daripada 5.4, 5.6 sampailah ke bacaan sekarang. Sebelum ni pun memang pernah ambik ubat kolestrol tapi untuk sebulan je. Bila ubat tu habis aku pun stop.

Kolestrol aku yang tinggi ni mungkin jugak disebabkan aku suka sangat makan cis kek dan yang sewaktu dengannya.

Owh tidak!!!!

Nampaknya mulai sekarang aku terpaksa la stop makan kek dan apa saja yang boleh menambah kolestrol. Kalau aku sakit sape yang nak jaga dan uruskan anak-anak. Aku kena berusaha kurangkan kolestrol ni jugak walau dengan cara apa sekalipun.


I luv Mum Giveaway @ lindarosman.com

i luv mum tshirt

JOM KITA JOIN.

Tarikh tutup penyertaan pada:
30 Jan 2012

2012 Special Giveaway.

 


KLIK BANNER UNTUK JOIN.

Saya tag:
Mayang

Tarikh tutup penyertaan pada:
31 January 2012

Wednesday, January 25, 2012

Bicara tanpa suara


Kek yang sangat sedap. Rasa cam karamel pun ada. Tapi muak kalau makan banyak-banyak. Nak habiskan 1 slice ni pun susah.

Tomyam Noodle. Sedap tapi pedas berasap-asap. Tak berani nak makan walau keinginan tu ada.

Coklat Fudge. Bila la aku nak pandai buat kek macam ni. Jeles betul.

Green Apple limau kasturi. Masam habis. boleh buang segala lemak-lemak yang melekat di badan.

Fruit punch. Ada rasa-rasa pisang sikit.

Coklat Indulgence. Dah makan baru tingat nak snap gambo.

P/s : Lunch hari ni tak tau nak makan apa pulak. Any idea jom kongsi..

Lawatan ke Petrosains

Semalam secara tak sengaja kami ke Petrosains. Konon konon sesaja nak jenjalan kat KLCC je. Tapi anak anak sibuk request nak masuk Petrosains. Memandangkan semalam masih lagi cuti umum, ramai jugak rakyat jelata ke sana. Kami dapat masuk pukul 3 petang disebabkan terlalu ramai orang. Jenuh jugak la menunggu turn nak naik kenderaan pengimbas masa tu.


Main ni dulu sementara nak masuk dan tunggu ayah shopping






Tengah try handle kapal korek (pek hoe)


Ni la heli yang rosak tu

Kat dalam mini panggung wayang. Tengah tunggu nak tengok movie.Spec tu kena pakai sebab gambar 3D.

Kalau nak rasa cane geraran gempa  bumi boleh try kat sini. Terhoyong hayang dah aku tengok deme deme  nih.


Tiket masuk pukul 3. Pukul 1 dah kena beli. Kalau  beli lambat nanti tiket pun habis.

Kat pelantar minyak tu ada 2 helicopter. Sepatutnya boleh naik. Tapi disebabkan heli tu rosak, tak dapat la budak2 merasa cane feel naik heli.


Time  ni la kena beratur nak naik kenderaan Doraemon tu.

Tengah que panjang nak  masuk ke Petrosains.

Itulah sahaja antara gambar-gambar yang sempat aku curi-curi snap. Sebenarnya tak boleh snap kat sana. Anak-anak suka sangat sebab impian mereka tercapai. Siap request nak pergi lagi. Kalau tempat-tempat macam ni, budak-budak la yang paling hepi sebab mereka baru nak explore kehidupan ni. Nampak tempat ni macam kecik aje, tapi lenguh jugak la kaki ni melangkah. kitaorang spend masa kat dalam tu 2 jam jugak la. Ada jugak yang spend sampai 4 jam.

Monday, January 23, 2012

Bila cuti panjang dan tak balik kampung

CNY kami tak kemana. Sekadar menghabiskan masa bersama anak-anak.






Ni la kuda yang Danial tengok tu










Kagum tengok kuda

Budak-budak suka la sangat dapat datang sini. Dah lama derang mengidam nak main kat taman permainan. Kitaorang siap bawak basikal. Si Danial pun sampai tak nak balik.

Thursday, January 19, 2012

Lunch

Tq encik hubby sebab belanja makan lunch hari ni. Moga murah rezeki encik hubby selalu.

Jus mangga

Ayam masalla

Inilah menu kami




Beriani ikan